ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z PORAMI, GRUSZKAMI I SEREM FETA

09.10.2014
data:post.title
Zapiekane danie z łososia, bardzo smaczne i bardzo pyszne. Byłam naprawdę pod wrażeniem że tak szybko można przygotować pyszne i zdrowe danie. Dodatek gruszki i sera fety świetnie komponuje się z łososiem. Polecam sprawdzony przepis.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2 filety z łososia około 500 g 
  • sól 
  • sok z cytryny
  • 1/2 części białej pora, pokrojony w talarki
  • 1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona 
  • 1 cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła
  • 1 słodka gruszka, pokrojona w kostkę
  • 100 g sera fety
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania 
  • papier do pieczenia
                                                                    SAŁATKA : 
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • garść kukurydzy z puszki 
                                                                 SOS WINEGRET : 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, wlewamy do umytej sałaty z kukurydzą i łączymy potrząsając lekko sałatą. 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy cytryną. Podpiekamy na maśle por, paprykę i cebulę, lekko podlewamy wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki łososia, na to posypujemy gruszkę i pokruszony ser fetę. Całość doprawiamy pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.
Po upieczeniu papilotkę  ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty. Łososia posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podajemy z sałatką. Smacznego.




1 komentarz