SKŁADNIKI :
- 2 filety z łososia około 500 g
- sól
- sok z cytryny
- 1/2 części białej pora, pokrojony w talarki
- 1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona
- 1 cebula, obrana i drobno pokrojona
- 1 łyżka masła
- 1 słodka gruszka, pokrojona w kostkę
- 100 g sera fety
- pieprz do smaku
- szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
- papier do pieczenia
SAŁATKA :
- 1 opakowanie mixu sałat
- garść kukurydzy z puszki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, skórę odcinamy, solimy i skrapiamy cytryną. Podpiekamy na maśle por, paprykę i cebulę, lekko podlewamy wodą aby warzywa zmiękły. Kiedy płyny odparują doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, układamy na podpieczonych porach kawałki łososia, na to posypujemy gruszkę i pokruszony ser fetę. Całość doprawiamy pieprzem. Zawijamy arkusz tak aby powstała papilotka. Potrawa musi być szczelnie zamknięta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, na około 20-25 minut.
Po upieczeniu papilotkę ostrożnie nakładamy na talerz, odcinamy ranty. Łososia posypujemy pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podajemy z sałatką. Smacznego.
:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałem łososia w takiej postaci. Jako, ze bardzo lubię tą rybę, chętnie ją wypróbuję! Łosoś często znajduje się na moim stole z uwagi na to, że przyrządza się go naprawdę szybko i łatwo. Tutaj: https://mowisalmon.pl/recipes/ można znaleźć ciekawe przepisy, z których przygotowanie dań nie zajmuje więcej jak 30 minut.
OdpowiedzUsuń