Efektowne i smaczne danie obiadowe z kotletami ze schabu, panierka wręcz przepyszna bo z serem i nawet dobrze przylega do mięsa. Podane z puree z cukinii i ziemniaków oraz sos pomidorowy z oliwkami. Myślę że warto przygotować taki niecodzienny obiad i oczarować swoich bliskich. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni Lidla.
SCHAB:
- 4- 6 kotletów ze schabu bez kości, umytych, osuszonych
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka roztrzepane w miseczce
- 100 g sera goudy startego na tarce
- 70 g maki pszennej
Kotlety powinny mieć grubość około 1 cm, nie musimy ich ubijać tylko przyprawiamy. W miseczce mieszamy jajka z serem, następnie schab obtaczamy w mące i serowej panierce. Ser lekko przyklepujemy aby nie odpadł. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Kotlety odkładamy na talerz.
PUREE Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW :
- 2 -3 obrane, ugotowane ziemniaki
- 1 cebula, obrana, pokrojona w talarki
- 1 młoda cukinia około 500 g, umyta i pokrojona w talarki
- 2 łyżki masła naturalnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka śmietany 18 %
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek podpiekamy na rozgrzanym maśle, po 2 minutach dodajemy cukinię i smażymy około 10 minut. Przykrywamy patelnię i czekamy aż wszystko dobrze zmięknie. Cukinię z czosnkiem, cebulą i ziemniakami przekładamy do naczynia blendera i miksujemy. Puree doprawiamy do smaku.
SOS POMIDOROWY :
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- garść czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
- sól, pieprz i cukier do smaku
- puszka pomidorów krojonych
Cebulę z czosnkiem podpiekamy na oleju, dodajemy pomidory. Sos redukujemy, dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku.
Na talerze układamy puree i sos pomidorowy, następnie nakładamy kotlety ze schabu, dekorujemy listkami bazylii lub natki, u mnie roszpunka.
Prześlij komentarz