SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miękkiego smalcu
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki gorącej wody
- odrobina mąki do podsypywania ciasta
- Składniki ciasta przekładamy do miski, wlewamy oliwę i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy odrobinę wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilka minut aby odpoczęło.
- Następnie dzielimy 10 porcji. Każdą porcję, podsypując mąką rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, odpowiadający naszej patelni.
- Patelnię rozgrzewamy, (ja użyłam dużej patelni do ich pieczenia, jeżeli takiej nie mamy to placki robimy mniejsze), pieczemy placki na sucho, bez dodatku oleju, po 30 sekund z każdej strony aż pokryje się pęcherzykami powietrza. Uważamy aby nam się nie spiekły.
- Odkładamy na talerz, po przestygnięciu tortille przykrywamy folią spożywczą.
- Smacznego.
Prześlij komentarz