DOMOWE TORTILLE PSZENNE

25.10.2014
data:post.title
Placki domowe tortilla, są równie pyszne jak kupne. Ciasto jest rewelacyjne do zawijania,  elastyczne i nie łamie się. Przygotowuję je troszkę wcześniej,  później tylko farsz i zawijam. Z porcji wychodzi 5-7 dużych placków, lub 8-10 małych. Przykryte woreczkiem nie wysychają i zachowują swoją elastyczność.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 łyżki miękkiego smalcu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • odrobina mąki do podsypywania ciasta
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki ciasta przekładamy do miski, wlewamy oliwę i wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy odrobinę wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na kilka minut aby odpoczęło. 
  2. Następnie dzielimy 10 porcji. Każdą porcję, podsypując mąką rozwałkowujemy na bardzo cienki placek,  odpowiadający naszej patelni.
  3. Patelnię rozgrzewamy, (ja użyłam dużej patelni do ich pieczenia, jeżeli takiej nie mamy to placki robimy mniejsze), pieczemy placki na sucho, bez dodatku oleju, po 30 sekund z każdej strony aż pokryje się pęcherzykami powietrza. Uważamy aby nam się nie spiekły.
  4. Odkładamy na talerz, po przestygnięciu tortille przykrywamy folią spożywczą.
  5. Smacznego.


Prześlij komentarz