Nie zawsze można je dostać w sklepie więc postanowiłam przygotować je sama. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu i uzyskałam 1 mm grubości. Myślę że to wystarczy aby przygotować pyszne desery właśnie z tym ciastem. Cieniutkie paski układałam na blaszce i smarowałam je rozpuszczoną margaryną.
SKŁADNIKI :
- 600 g mąki pszennej ( 4 i 1/2 szklanki)
- 200 g jogurtu greckiego naturalnego
- 3 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu jabłkowego ( ciasto będzie bardziej kruche )
- skrobia kukurydzana do podsypywania ciasta ( jak nie mamy możemy użyć skrobi ziemniaczanej )
Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na około 1 h aby odpoczęło.
Używając maszynki do makaronu wałkujemy nasze kuleczki, (możemy je jeszcze podzielnic na mniejsze kawałki).W miarę wałkowania ciasto robi się coraz cieńsze i dłuższe, tniemy je na mniejsze paski oprószając je co jakiś czas skrobią. Uzyskałam 1 mm ciasta, już bardzo cienkiego jednak jeszcze każdy płat lekko rozwałkowałam wałkiem aż były prawie przeźroczyste.
Układamy je na sobie, posypane mąką i przykryte wilgotną ściereczką aby nie obeschły. Płaty ciasta są gotowe do użycia.
fantastyczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne i bardzo kruche.
OdpowiedzUsuń