CIASTO FILO ( Z MASZYNKI DO MAKARONU )

12.10.2014
data:post.title
Ciasto znane głównie z ciast( deserów ) greckich lub tureckich. Będąc w Grecji zajadałam się malutkimi kawałkami ciasta z orzechami, ociekającymi słodkim syropem.
 Nie zawsze można je dostać w sklepie więc postanowiłam przygotować je sama. Ciasto wałkowałam maszynką do makaronu i uzyskałam 1 mm grubości. Myślę że to wystarczy aby przygotować pyszne desery właśnie z tym ciastem. Cieniutkie paski układałam na blaszce i smarowałam je rozpuszczoną margaryną.


                                                                       SKŁADNIKI : 

  • 600 g mąki pszennej (  4  i 1/2 szklanki)
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 jajka 
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego ( ciasto będzie bardziej kruche )
  • skrobia kukurydzana do podsypywania ciasta ( jak nie mamy możemy użyć skrobi ziemniaczanej )
Z podanych składników zagniatamy luźne ale nie klejące się do ręki ciasto. Przenosimy ciasto na stolnicę ( deskę ), dzielimy na 4 - 8 kawałków, nadajemy im kształt kuleczek i układamy poruszone skrobią.
Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na około 1 h aby odpoczęło.
Używając maszynki do makaronu wałkujemy nasze kuleczki, (możemy je jeszcze podzielnic na mniejsze kawałki).W miarę wałkowania ciasto robi się coraz cieńsze i dłuższe, tniemy je na mniejsze paski oprószając je co jakiś czas skrobią. Uzyskałam 1 mm ciasta, już bardzo cienkiego jednak jeszcze każdy płat lekko rozwałkowałam wałkiem aż były prawie przeźroczyste.
Układamy je na sobie, posypane mąką i przykryte wilgotną ściereczką aby nie obeschły. Płaty ciasta są gotowe do użycia.







2 komentarze