SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do wysmarowania ciastek
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki margaryny o temperaturze pokojowej
- dowolny sos owocowy do dekoracji
- owoce i listki mięty
Ciasto rozwijamy, tniemy na małe kwadraty około 12 sztuk, tak aby zmieściły się w foremce na muffinki.
Formę na muffinki smarujemy oliwą, umieszczamy w nich kawałki ciasta, lekko je dociskając.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200*C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe delikatnie wyciągamy.
Budynie i cukier mieszamy w mleku. Gotujemy na bardzo gęsto, studzimy. W dużej misce miksujemy robotem margarynę z cukrem pudrem, partiami dodajemy gesty, zimny budyń. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze babeczki. Polewamy na wierzchu odrobiną sosu owocowego, dekorujemy owocami i listkiem mięty. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy jeszcze posypać je cukrem pudrem.
małe apetyczne co nieco.
OdpowiedzUsuń