BAKLAWA

12.10.2014
data:post.title
Pyszne, słodkie tureckie ciasto, rozpowszechnione w kuchni bałkańskiej. Cienkie warstwy ciasta filo, smarowane masłem i posypywane orzechami, zapieczone i polane słodkim syropem. Tak przygotowuje się ten pyszny deser. Dzisiaj podam wam swój sposób na to ciasto, i muszę stwierdzi że wcale nie jest trudne w wykonaniu a za to jakie pyszne.



                                                  SKŁADNIKI NA CIASTO :
                Arkusze ciasta filo możemy użyć  już gotowe, jednak ja przygotowałam je sama.
               Podaję przepis ;

                                                                  CIASTO FILO



                                                                     FARSZ   :

  • 500 g orzechów u mnie ( nerkowce, włoskie, laskowe i pistacje )
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g roztopionej margaryny
Orzechy mielimy, nie zbyt mocno. Kawałki powinny być wyczuwalne.
Mieszamy je w misce z cukrem pudrem i masłem.

                                                                 SYROP :
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 plasterki cytryny
Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i plastry cytrynu. Gotujemy około 15 minut do uzyskania syropu. Syrop studzimy a cytrynę odkładamy.

                                                          DODATKOWO :

  • skrobia kukurydziana do podsypywania ciasta
  • 1 kostka margaryny, rozpuszczona do smarowania płatów ciasta.
                                                      PRZYGOTOWANIE : 

Przygotowaną blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczoną margaryną używając do tego pędzelka. Układamy pierwszy płat ciasta, smarujemy margaryną i powtarzamy tą czynność aż uzyskamy 5-8 płatów ciasta. Rozkładamy część orzechów, przykrywamy ciastem filo i ponownie smarujemy i układamy płaty ciasta, tym razem zrobiłam 4 warstwy. Ponownie rozkładamy orzechy i układamy płaty ciasta, jest to już ostatnia warstwa więc na wierzch  płatów musi być więcej około 5-8 warstw. Dokładnie smarujemy ostatnie ciasto margaryną, tniemy ostrym nożem rąby lub kwadraty i pieczemy baklawę w piekarniku 1 godzinę, w temperaturze  170- 180 * C.
 Po upieczeniu jeszcze ciepłą baklawę równomiernie polewamy słodkim syropem i posypujemy odrobiną zmielonych pistacji.
Baklawę przechowuję w pojemnikach w lodówce, jest pyszna na drugi i trzeci dzień. Smacznego.








3 komentarze

  1. Bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy niesamowity! Kiedy nabędę maszynkę do wałkowania, kto wie, może podejmę wyzwanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje :) maxrekl

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa :) Uwielbiamy bałkańskie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń