SKŁADNIKI NA CIASTO :
Arkusze ciasta filo możemy użyć już gotowe, jednak ja przygotowałam je sama.
Podaję przepis ;
FARSZ :
- 500 g orzechów u mnie ( nerkowce, włoskie, laskowe i pistacje )
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g roztopionej margaryny
Mieszamy je w misce z cukrem pudrem i masłem.
SYROP :
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 plasterki cytryny
DODATKOWO :
- skrobia kukurydziana do podsypywania ciasta
- 1 kostka margaryny, rozpuszczona do smarowania płatów ciasta.
Przygotowaną blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy rozpuszczoną margaryną używając do tego pędzelka. Układamy pierwszy płat ciasta, smarujemy margaryną i powtarzamy tą czynność aż uzyskamy 5-8 płatów ciasta. Rozkładamy część orzechów, przykrywamy ciastem filo i ponownie smarujemy i układamy płaty ciasta, tym razem zrobiłam 4 warstwy. Ponownie rozkładamy orzechy i układamy płaty ciasta, jest to już ostatnia warstwa więc na wierzch płatów musi być więcej około 5-8 warstw. Dokładnie smarujemy ostatnie ciasto margaryną, tniemy ostrym nożem rąby lub kwadraty i pieczemy baklawę w piekarniku 1 godzinę, w temperaturze 170- 180 * C.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą baklawę równomiernie polewamy słodkim syropem i posypujemy odrobiną zmielonych pistacji.
Baklawę przechowuję w pojemnikach w lodówce, jest pyszna na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy niesamowity! Kiedy nabędę maszynkę do wałkowania, kto wie, może podejmę wyzwanie? :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje :) maxrekl
OdpowiedzUsuńSuper sprawa :) Uwielbiamy bałkańskie słodkości :)
OdpowiedzUsuń