SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki żytniej
- 4 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej typu 750 )
- 1 szklanka zakwasu ( jak nie mamy można użyć płynnego żurku )
- 2 szklanki wody
- 1/2 kostki drożdży 100 g + 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- mąka do posypania ciasta
- Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody z dodatkiem cukru. Pozostawiamy zaczyn na 5 minut
- Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, wlewamy zaczyn, wodę i kwas. Wyrabiamy ręką jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde i nie dawało się zagnieść dolewamy odrobinę wody.
- Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Ugniatamy każdą osobno, około 5 minut każą, posypując stolnicę mąką.Ciasta przekładamy do formy wysypanej mąką w której będą rosły.Pozostawiamy na około 10 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 190-200 * C. Wyrośnięte bochenki przekładamy na blaszkę, lekko je nacinając aby nam nie pękły.
- Pieczemy 40 minut, jednak kiedy chlebki się zarumienią należy temperaturę zmniejszyć do 180 *C.
- Przed końcem pieczenia bochenki skrapiamy wodą aby uzyskać ładną skórkę
- Studzimy ma kratce.
- Smacznego.
Piękny! Zrobimy na pewno z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńcudowne bochenki:) jestem oczarowana
OdpowiedzUsuńaaale zdrowiutki chlebek :D i przepiękne zdjęcia zrobiłaś, cudowne kompozycje. talent kulinarny i dodatkowo fotograficzny , cudownie ;*** !
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam też na mojego bloga. założyłam go całkiem niedawno i dlatego zachęcam bloggerów do odwiedzenia w wolnej chwili. a nóż się coś spodoba :D
www.diymydesign.blogspot.com
pozdrawiam ;)