BISZKOPT ;
podaję kakaowy, puszysty biszkopt na blaszkę; biszkopt kakaowy
MASA :
- 400 ml śmietany 30%
- 150 g serka waniliowego
- 2 cukry waniliowe po 16 g
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
POLEWA :
- 100 g czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
DODATKOWO :
- 1/2 słoika dżemy np. z czarnej porzeczki
- 1 szklanka słodkiej herbaty do nasączenia
Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwie równe połowy, Układamy pierwszą w blaszce, nasączamy herbatą, smarujemy połową dżemu i wykładamy masę śmietanową ( odrobinę zostawiamy do ozdoby).
Przykrywamy drugą połową ciasta, nasączamy i smarujemy dżemem, biszkopt lekko dociskamy. Na wierzch wylewamy zimną i tężejącą już masę czekoladową, ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach wuzetkę porcjujemy i ozdabiamy pozostałą śmietaną.
Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
Witam,
OdpowiedzUsuńwuzetka jak z bajki :) Jako wielbicielka ciastek z kremem pochłonęłabym ją bez wahania :)
Pięknie wyszła! :)
OdpowiedzUsuńPychota, mega smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńto moje ulubione ciasto :) Twoje wygląda na prawdę super... może podrzucę ten przepis żonie :)
OdpowiedzUsuńdlakieszeni
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! Twoja wuzetka wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę biszkopt , nie mogę się doczekać, aż spróbuję Wuzetki! Dam znać, jak wyszła! :)
OdpowiedzUsuńPychotka:-).Pieknie wyglada i oblednie smakuje:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUpiekłam wuzetkę - jest tak przepyszna, że od razu podzieliłam się przepisem z koleżankami w pracy ;-) Jest to jedno z naszych ulubionych ciast! Dziękujemy!!!
OdpowiedzUsuńDzień dobry ☺️ proszę o pomoc mam zamiar zrobić tą wuzetkę w większej blaszce i dać 700 ml śmietanki 36%, ale zamiast żelatyny(boję się grudek) śmietanfix, czy wystarczy jeden, czy lepiej dać dwa? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń