SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki chlebowej typu 750
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 szklanka kwasu
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka piwa karmi
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko do posmarowania chleba
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance wody, wlewamy do dużej miski łącznie z kwasem i piwem. Wsypujemy wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść dolewamy wody, ciasto nie może być zbyt twarde, ponieważ będzie nam ciężko je wyrabiać. Chwilkę wyrabiamy, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując mąką wyrabiamy kilka minut. Formujemy wałek, przekładamy do podłużnej formy wysypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez około 40 minut, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy, chlebek nie może nam się zbytnio spiec.
Studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Prześlij komentarz