CHLEB RAZOWY NA CIEMNYM PIWIE

26.10.2014
data:post.title
Chleb razowy na ciemnym piwie, lekko słodkawy o świeżym zapachu pieczonego chleba. Bardzo smaczny. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 3 szklanki mąki chlebowej typu 750
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 szklanka kwasu 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 szklanka piwa karmi 
  • 1/2 kostki  drożdży 100 g 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 jajko do posmarowania chleba 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 

Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance wody, wlewamy do dużej miski łącznie z kwasem i piwem. Wsypujemy wszystkie suche składniki. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść dolewamy wody, ciasto nie może być  zbyt twarde, ponieważ będzie nam ciężko je wyrabiać. Chwilkę wyrabiamy, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko podsypując mąką wyrabiamy kilka minut. Formujemy wałek, przekładamy do podłużnej formy wysypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem i  pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez około 40 minut, po 20 minutach temperaturę  zmniejszamy, chlebek nie może nam się zbytnio spiec.
 Studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia.





Prześlij komentarz