PIECZARKI PANIEROWANE W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ

27 paź 2014
data:post.title
Pieczarki w zalewie octowo- pomidorowej na zakąskę lub przekąskę są rewelacyjne, a w dodatku bardzo smaczne. Pieczarki należy przygotować wcześniej, przynajmniej kilka godzin muszą poleżeć w zalewie aż się przegryzą.


                                                         SKŁADNIKI : 
  • 1 kg małych, białych i twardych pieczarek
  • 2 jajka 
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia 
                                                            ZALEWA : 
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela
  • kilka ziarnek pieprzu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy wystające nóżki, następnie panierujemy pieczarki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Pieczemy w garnku lub frytkownicy na głębokim oleju. Pieczarki dokładnie  odcedzamy na sitku. Wszystkie Składniki zalewy zagotowujemy, Wkładamy do niej nasze pieczarki, lekko mieszamy i odkładamy. Po ostudzeniu pieczarki przechowujemy w lodówce. Po najmniej 12 godzinach są bardzo chrupiące, smaczne i wręcz idealne jako zakąska. Polecam i życzę smacznego.





6 komentarzy

  1. bardzo jestem ciekawa jak smakują :) brzmi pysznie, więc chyba będę musiała wypróbować ten przepis :) naukajazdy

    OdpowiedzUsuń
  2. Są przepyszne. Ja jeszcze dodaje ugotowane wcześniej skrzydełka tak samo usmażone jak pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i jest pysznie! Pytanie jedno - jak długo można je przechowywać w tej zalewie i w chłodnym miejscu? Mam urodziny tuż przed świętami i chciałam pewne smakołyki zrobić wcześniej...

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam A w piwnicy mogą stać czy to musi być w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam u znajomej są przepyszne..

    OdpowiedzUsuń