Pieczarki w zalewie octowo- pomidorowej na zakąskę lub przekąskę są rewelacyjne, a w dodatku bardzo smaczne. Pieczarki należy przygotować wcześniej, przynajmniej kilka godzin muszą poleżeć w zalewie aż się przegryzą.
SKŁADNIKI :
- 1 kg małych, białych i twardych pieczarek
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
ZALEWA :
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 cebula pokrojona w talarki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela
- kilka ziarnek pieprzu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
Pieczarki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy wystające nóżki, następnie panierujemy pieczarki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Pieczemy w garnku lub frytkownicy na głębokim oleju. Pieczarki dokładnie odcedzamy na sitku. Wszystkie Składniki zalewy zagotowujemy, Wkładamy do niej nasze pieczarki, lekko mieszamy i odkładamy. Po ostudzeniu pieczarki przechowujemy w lodówce. Po najmniej 12 godzinach są bardzo chrupiące, smaczne i wręcz idealne jako zakąska. Polecam i życzę smacznego.
bardzo jestem ciekawa jak smakują :) brzmi pysznie, więc chyba będę musiała wypróbować ten przepis :) naukajazdy
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Ja jeszcze dodaje ugotowane wcześniej skrzydełka tak samo usmażone jak pieczarki
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pysznie! Pytanie jedno - jak długo można je przechowywać w tej zalewie i w chłodnym miejscu? Mam urodziny tuż przed świętami i chciałam pewne smakołyki zrobić wcześniej...
OdpowiedzUsuńMożna przechowywać pieczarki około 2 miesięcy
UsuńWitam A w piwnicy mogą stać czy to musi być w lodówce?
OdpowiedzUsuńJadłam u znajomej są przepyszne..
OdpowiedzUsuń