SAŁATKA WARSTWOWA , DIETETYCZNA

17.10.2014
data:post.title
Sałatka o smaku wiosennym, dietetyczna i lekka. W wersji light zamiast majonezu użyłam jogurtu. Najlepiej smakuje sama lub z dodatkiem ciemnego pieczywa.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 części pora, pokrojonego w talarki
  • kilka rzodkiewek, startych na tarce jarzynowej
  • roszponka 
  • kilka plasterków papryczki słodkiej lub ostrej
                                                                                 SOS: 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczkam iodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
                                                                      PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki sosu dokładnie mieszamy. 
  2. Kukurydzę odcedzamy, białka i żółtka ścieramy na tarce jarzynowej osobno.
  3. W misce, układamy warstwowo starte białka, lekko je dociskając i polewając sosem, następnie żółtka, również polane sosem, kukurydzę, por i roszponkę z papryczką. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.
  4. Smacznego.




4 komentarze