SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.
MASA :
Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.
W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .
DODATKOWO :
PRZYGOTOWANIE :
Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy.Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.
Jeżeli ciasto chcemy szybko podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem.
Smacznego.
MASA :
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- olejek waniliowy lub śmietankowy
- 1 kostki margaryny lub masła
- 5 łyżek cukru pudru
Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.
W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .
DODATKOWO :
- 1 słoiczek czerwonego dżemu ( u mnie wieloowocowy )
- 2 czerwone galaretki
- wiórki kokosowe do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy.Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.
Jeżeli ciasto chcemy szybko podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem.
Smacznego.
Wypróbuję przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Wypróbuję go. Będzie niezłym kąskiem na urodziny córki. ;)
OdpowiedzUsuń