CIASTO BIEDRONKA

21.03.2015
data:post.title
Bardzo fajne ciasto, biszkoptowe z kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto idealne dla dzieci, na przyjęcia i nie tylko. miękkie i smaczne. Polecam.


                                                   SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  
                                                           PRZYGOTOWANIE:

    Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.

                                                                        MASA :
    • 4 szklanki mleka
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru
    • olejek waniliowy lub śmietankowy
    • 1 kostki margaryny lub masła
    • 5 łyżek cukru pudru
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

    Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
    W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.
    W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .

                                                                   DODATKOWO : 
    • 1 słoiczek czerwonego dżemu ( u mnie wieloowocowy )
    • 2 czerwone galaretki
    • wiórki kokosowe do posypania
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.

                                                               PRZYGOTOWANIE :

    Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej.  W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem kółka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy.Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.
    Jeżeli ciasto chcemy szybko podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem.
    Smacznego.



    2 komentarze

    1. Wypróbuję przepis na święta :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny przepis. Wypróbuję go. Będzie niezłym kąskiem na urodziny córki. ;)

      OdpowiedzUsuń