SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK I BATATÓW

11.03.2015
data:post.title
Postanowiłam przygotować zdrową sałatkę z słodkimi ziemniakami, które są obecnie dostępne w sklepach. Batata przyrządza się jak ziemniaka choć z botanicznego punktu widzenia nie jest z nim spokrewniony. W smaku zbliżony jest do dyni więc w zasadzie można go użyć do wszystkich potraw do których dodajemy dynię. W sałatce znalazła się również kasza, warzywa, sałata i sos winegret.
Danie wyszło smaczne i pożywne.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 spory batat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej w lekko osolonej wodzie i odcedzonej

                                                              SOS WINEGRET : 
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1- 2 łyżki soku z cytrynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnku
Do słoiczka przekładamy wszystkie składniki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsając mieszamy sos. Doprawiamy ewentualnie do smaku i przelewamy do miseczki.

                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Batata obieramy ze skórki, kroimy na plastry łącznie z papryką i pieczemy na grillu lub patelni grillowej, kilka minut z jednej i drugiej strony.
Kroimy warzywa w kostkę a cebulę w talarki.
Do miski przekładamy wszystkie składniki, lekko mieszamy łyżką do sałaty, polewamy sosem winegret i podajemy.
Smacznego.




3 komentarze