Danie wyszło smaczne i pożywne.
SKŁADNIKI :
- 1 spory batat
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 czerwona cebula
- 3/4 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej w lekko osolonej wodzie i odcedzonej
SOS WINEGRET :
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek przegotowanej wody
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1- 2 łyżki soku z cytrynu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Batata obieramy ze skórki, kroimy na plastry łącznie z papryką i pieczemy na grillu lub patelni grillowej, kilka minut z jednej i drugiej strony.
Kroimy warzywa w kostkę a cebulę w talarki.
Do miski przekładamy wszystkie składniki, lekko mieszamy łyżką do sałaty, polewamy sosem winegret i podajemy.
Smacznego.
świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńDo dziś nie jadłam pęczaka - musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuń