SKŁADNIKI :
- 1 litr bulionu warzywnego
- żelatyna spożywcza około 3- 4 duże łyżki
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 1 mały brokuł, ugotowany na parze
- 1 ugotowana marchew
- 4-5 plastrów szynki konserwowej
- serek topiony do posmarowania szynki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- Wywar zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
- Na dnie małej formy na babkę układamy listki natki pietruszki, jajka przecięte na pół i plasterki marchewki ( ja wycięłam je ozdobną foremką ).
- Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru ( tylko tak aby przykryć jajka) i wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Następnie rozkładamy kawałki miękkiego brokuła, ponownie zalewamy wywarem i odkładamy do stężenia.
- Kolejna warstwa to kukurydza, ponownie wciskamy połówki jajek, zalewamy i chłodzimy.
- Następnie groszek i plastry szynki posmarowane kremowym serkiem i zwinięte. Ruloniki układamy na groszku, zalewamy resztą wywaru i odkładamy na kilka godzin do stężenia.
- Przed wyciągnięciem galarety z formy zanurzamy ją ( tylko formę ) na kilka sekund do gorącej wody. Galaretka teraz łatwiej wyjdzie. Odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz.
- Podajemy schłodzoną.
Bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuń