GALARETKA ŚWIĄTECZNA

24.03.2015
data:post.title
Dzisiaj polecam galaretkę warzywną z jajkami i szynką, przygotowana w formie na babkę. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko, lekka i smaczna a w dodatku pięknie wygląda na stole. Do takiej galaretki można użyć  dowolne warzywa lub jajka przepiórcze.


                                                                        SKŁADNIKI : 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • żelatyna spożywcza około 3- 4 duże łyżki
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku 
  • 1 mały brokuł, ugotowany na parze
  • 1 ugotowana marchew
  • 4-5 plastrów szynki konserwowej
  • serek topiony do posmarowania szynki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wywar zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
  2. Na dnie małej formy na babkę układamy listki natki pietruszki, jajka przecięte na pół i plasterki marchewki ( ja wycięłam je ozdobną foremką ).
  3. Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru ( tylko tak aby przykryć  jajka) i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  4. Następnie rozkładamy kawałki miękkiego brokuła, ponownie zalewamy wywarem i odkładamy do stężenia. 
  5. Kolejna warstwa to kukurydza, ponownie wciskamy połówki jajek, zalewamy i chłodzimy.
  6. Następnie groszek i plastry szynki posmarowane kremowym serkiem i zwinięte. Ruloniki układamy na groszku, zalewamy resztą wywaru i odkładamy na kilka godzin do stężenia.
  7. Przed wyciągnięciem galarety z formy zanurzamy ją ( tylko formę ) na kilka sekund do gorącej wody. Galaretka teraz łatwiej wyjdzie. Odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz.
  8. Podajemy schłodzoną.




1 komentarz