KROKIETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE KAPUSTĄ I GRZYBAMI

15.03.2015
data:post.title
Krokiety ziemniaczane, bądź placki z gotowanych ziemniaków to potrawa polska pochodząca z Podkarpacia. Wykonuje się je z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka oraz często z niewielką ilością mąki. Następnie kształtuje się z powstałej masy owalne placki lub krokiety i obtacza w tartej bułce, po czym smaży się na patelni na oleju.
Dzisiaj krokiety ziemniaczany przygotowałam z nadzieniem kapuściano - grzybowym, wprawdzie farsz może być dowolny i taki jaki lubimy najbardziej, szpinakowy, jajeczny lub mięsny. Przepis i wykonanie banalnie proste, a przy tym potrawa stosunkowo tania. Krokiety ziemniaczane smakują rewelacyjnie z barszczem czerwonym, polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kilogram ziemniaków zważonych po ugotowaniu ( około 5-6 średniej wielkości )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( dodaję ją aby krokiety nie pękały podczas smażenia )
  • bułka tarta do panierowania + 1 jajko
  • olej do smażenia
                                                                         FARSZ : 
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz i jarzynka do smaku
Grzybki namaczamy w wodzie aż zmiękną, około 2 godziny, zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę kiszoną płuczemy po bieżącą wodą, wyciskamy i gotujemy zalaną świeżą wodą. Odcedzamy, wyciskamy i drobno kroimy. Grzybki mielimy maszynką do mięsa, przekładamy je na patelnię łącznie z drobno pokrojoną cebulą i podpiekamy na oleju. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa,     ( można użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego ), przekładamy je do miski.
  2. Dodajemy jajko, masło, przyprawy i mąki, następnie dokładnie wyrabiamy masę.
  3. Z masy formujemy małe placki, kładziemy je na posypanym mąką blacie, następnie na każdy placek kładziemy po łyżce farszu i delikatnie każdy zlepiamy, formując krokieta.
  4. Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na głębokim i gorącym oleju, ja smażyłam we frytkownicy około 3-4 minuty.
  5. Podajemy ciepłe do barszczu lub z ulubionym sosem. 



2 komentarze

  1. witam, czy krokiety można mrozić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie mroziłam jeszcze krokietów ziemniaczanych i ciężko mi powiedziec czy można. Chociaż mrozi się kluski, kopytka i dufinki więc nie wiem. Jak już będę je kiedyś mrozic to z pewnością bez panierki a po wyjęciu z zamrażalnika i odmrożeniu można je dopiero panierowac.

      Usuń