Dzisiaj krokiety ziemniaczany przygotowałam z nadzieniem kapuściano - grzybowym, wprawdzie farsz może być dowolny i taki jaki lubimy najbardziej, szpinakowy, jajeczny lub mięsny. Przepis i wykonanie banalnie proste, a przy tym potrawa stosunkowo tania. Krokiety ziemniaczane smakują rewelacyjnie z barszczem czerwonym, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kilogram ziemniaków zważonych po ugotowaniu ( około 5-6 średniej wielkości )
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( dodaję ją aby krokiety nie pękały podczas smażenia )
- bułka tarta do panierowania + 1 jajko
- olej do smażenia
- 30 dkg kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz i jarzynka do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa, ( można użyć ziemniaków pozostałych z dnia poprzedniego ), przekładamy je do miski.
- Dodajemy jajko, masło, przyprawy i mąki, następnie dokładnie wyrabiamy masę.
- Z masy formujemy małe placki, kładziemy je na posypanym mąką blacie, następnie na każdy placek kładziemy po łyżce farszu i delikatnie każdy zlepiamy, formując krokieta.
- Panierujemy w jajku, bułce i smażymy na głębokim i gorącym oleju, ja smażyłam we frytkownicy około 3-4 minuty.
- Podajemy ciepłe do barszczu lub z ulubionym sosem.
witam, czy krokiety można mrozić??
OdpowiedzUsuńWitam, nie mroziłam jeszcze krokietów ziemniaczanych i ciężko mi powiedziec czy można. Chociaż mrozi się kluski, kopytka i dufinki więc nie wiem. Jak już będę je kiedyś mrozic to z pewnością bez panierki a po wyjęciu z zamrażalnika i odmrożeniu można je dopiero panierowac.
Usuń