SOS ROZMARYNOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

29.03.2015
data:post.title
Sos rozmarynowy przygotowany na czerwonym winie i suszonych pomidorach to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Znakomicie podkreśla smak steków, dziczyzny i itp. Przygotowanie sosu nie zajmuje wiele czasu, a dodatek esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr znakomicie podkreśla jego smak. Polecam


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 50 ml oleju
  • pęczek włoszczyzny ( jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, jedna mała cebula )
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  • 50 g posiekanych suszonych pomidorów
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. W garnku lub na patelni, na której wcześniej przygotowane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Smażymy tak długo, aż zacznie brązowieć , następnie dodajemy wtedy łyżkę cukru. Smażymy dalej, aż cukier ulegnie całkowitej karmelizacji (ma być  brązowy, nie czarny ). Wszystko zalewamy czerwonym winem.
  2. Sos gotujemy ok. 10 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodajemy wtedy przecier pomidorowy, smażymy chwilę i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy Esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smaki i  odpowiednią konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy aż Esencja się rozpuści. Gotujemy około 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
  3. Po tym czasie sos przecedzamy przez sitko do mniejszego garnuszka, podajemy posiekany rozmaryn oraz pomidory i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
  4. Do tak przygotowanego sosu można dodać dwie łyżki śmietany, jednak ja ich nie dodawałam aby nie zepsuć  pięknego koloru sosu. 
  5. Sos idealnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs oraz do steków. 


Prześlij komentarz