SKŁADNIKI :
- 50 ml oleju
- pęczek włoszczyzny ( jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, jedna mała cebula )
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 50 g posiekanych suszonych pomidorów
- W garnku lub na patelni, na której wcześniej przygotowane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Smażymy tak długo, aż zacznie brązowieć , następnie dodajemy wtedy łyżkę cukru. Smażymy dalej, aż cukier ulegnie całkowitej karmelizacji (ma być brązowy, nie czarny ). Wszystko zalewamy czerwonym winem.
- Sos gotujemy ok. 10 minut, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodajemy wtedy przecier pomidorowy, smażymy chwilę i wlewamy 400 ml wody. Dodajemy Esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smaki i odpowiednią konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy aż Esencja się rozpuści. Gotujemy około 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Po tym czasie sos przecedzamy przez sitko do mniejszego garnuszka, podajemy posiekany rozmaryn oraz pomidory i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
- Do tak przygotowanego sosu można dodać dwie łyżki śmietany, jednak ja ich nie dodawałam aby nie zepsuć pięknego koloru sosu.
- Sos idealnie pasuje do pieczonych i grillowanych mięs oraz do steków.
Prześlij komentarz