Polecam wypróbować przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka ziarna soi, namoczona w wodzie kilka godzin
- 30 dkg pieczarek, pokrojonych w talarki
- 1 litr bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 spora cebula, pokrojona w kostkę
- sól, pieprz
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- 1 liść laurowy
- 1-2 ziarna ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1-2 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklanki wody
Soję moczymy w ciepłej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy w niej ziarno około 2 godzin z zielem, pieprzem i liściem laurowym. Soja powinna być na tyle miękka aby dała się zjeść. Po tym czasie, kiedy płyny znacznie odparują wlewamy bulion, oraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pieczarki i wlewamy pomidory z puszki z przecierem. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy mąką. Leczo podajemy ciepłe, smacznego.
Fajny pomysł, wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuń