LECZO SOJOWE

25 mar 2015
data:post.title
Soja i pomidory to niewątpliwie świetne połączenie, tym razem przygotowałam danie typowo wegetariańskie. Leczo z dodatkiem pieczarek, pomidorów, papryki jest bardzo smaczne i sycące.
Polecam wypróbować przepis.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka ziarna soi, namoczona w wodzie kilka godzin 
  • 30 dkg pieczarek, pokrojonych w talarki
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 spora cebula, pokrojona w kostkę 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • słodka i ostra papryka w proszku do smaku 
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1-2 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklanki wody
                                                            PRZYGOTOWANIE :

Soję moczymy w ciepłej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy w niej ziarno około 2 godzin z zielem, pieprzem i liściem laurowym. Soja powinna być na tyle miękka aby dała się zjeść. Po tym czasie, kiedy płyny znacznie odparują wlewamy bulion, oraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pieczarki i wlewamy pomidory z puszki z przecierem. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, na koniec zagęszczamy mąką. Leczo podajemy ciepłe, smacznego.



2 komentarze