CIASTO :
- 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, mleko i kakao zagotowujemy, dokładnie mieszamy i studzimy. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wlewamy masę kakaową i mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto do prostokątnej formy, ja użyłam o rozmiarach 20/30 . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 *C, przez 30-40 minut.
MASA ŚMIETANOWA :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance gorącej wody
- kilka rozgniecionych truskawek lub malin
OZDOBY :
- 1 opakowanie masy marcepanowej
- barwniki spożywcze
- paluszki na płotek
Z ciasta należy wydrążyć środek i dobrze go pokruszyć. W to miejsce nakładamy bitą śmietanę a na wierzch rozsypujemy pokruszone ciasto. Teraz należy ciasto ozdobić tak aby przypominało ogródek. Z paluszków robimy płotek, marcepan dzielimy na kawałki, barwimy i robimy dowolne ozdoby warzywa. Układamy je na cieście i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
cudowna dekoracja!
OdpowiedzUsuń