CIASTO KOPIEC KRETA " OGRÓDEK "

22.03.2015
data:post.title
Bardzo ciekawe i efektowne ciasto, czyli tradycyjny kopiec kreta ale o trochę innym wyglądzie. Wydawało mi się że będzie pracochłonne, jednak przygotowanie i ozdobienie jest bardzo szybkie a największą frajdę mają dzieci.


                                                                         CIASTO : 

  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Masło, cukier, mleko i kakao zagotowujemy, dokładnie mieszamy i studzimy. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wlewamy  masę kakaową i mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto do prostokątnej formy, ja użyłam o rozmiarach  20/30 . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 *C, przez 30-40 minut.

                                                             MASA ŚMIETANOWA : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance gorącej wody
  • kilka rozgniecionych truskawek lub malin
Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, dalej ubijając dodajemy owoce i wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki.

                                                                      OZDOBY : 
  • 1 opakowanie masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze
  • paluszki na płotek
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Z ciasta należy wydrążyć środek i dobrze go pokruszyć. W to miejsce nakładamy bitą śmietanę a na wierzch rozsypujemy pokruszone ciasto.  Teraz należy ciasto ozdobić tak aby przypominało ogródek. Z paluszków robimy płotek, marcepan dzielimy na kawałki, barwimy i robimy dowolne ozdoby warzywa. Układamy je na cieście i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.




1 komentarz