SKŁADNIKI :
- 6 jaj średniej wielkości
- 200 g masła / margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 kisielu truskawkowy ( gorący kubek )
- odrobina barwniku czerwonego
- 2 łyżki maku
- Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, należy ucierać aż cukier będzie mało wyczuwalny. Nadal miksując dodajemy miękkie masło, olej, mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Teraz składniki delikatnie łączymy i dzielimy na cztery części ( biała powinna być najmniejsza ). Przekładamy je do miseczek.
- Do pierwszej części dodajemy kakao i mieszamy.
- Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy.
- Do trzeciej części dodajemy kisiel i mieszamy.
- Do czwartej części dodajemy olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.
- Podłużną formę keksową o wymiarach 11/ 30 lub 35 wykładamy folią aluminiową.
- Najpierw za pomocą łyżki rozkładamy czekoladową część ciasta, rozsmarowujemy ja również na boki, łyżkę maczamy w wodzie wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.
- Następnie różowa część, którą rozsmarowujemy na ciemnym cieście.
- Na to biała część i na koniec ciasto z makiem. Lekko wyrównujemy wierzch ciasta i gotowe.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 50 minut, do suchego patyczka.
- Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńA mi się właśnie takie fantazyjne warstwy podobają najbardziej :)
OdpowiedzUsuń