KURCZAK W PANIERCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH I MARCHEWKI

01.03.2015
data:post.title
Mięso kurczaka można przygotować na wiele sposobów i kombinacji smakowych. Dzisiaj pomysł na danie mięsne, dietetyczne. Kurczaka piekłam bez skóry, w panierce z płatków owsianych i marchewki. Wyszło chrupiące i smaczne, bez dodatku zbędnego tłuszczu.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 4 udka kurczaka lub 2 duże piersi
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 spora marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

  1. Udka myjemy, przecinamy na pół ( jak przygotowujemy mięso z piersi kroimy na spore paski )
  2. Z mięsa ściągamy skórę, doprawiamy do smaku.
  3. Do miski wsypujemy płatki, dodajemy startą marchew oraz skórkę z cytryny i wbijamy 1 jajko, panierkę dokładnie mieszamy.
  4. Pozostałe jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy, mąkę wsypujemy do naczynia.
  5. Kawałki mięsa panierujemy, jajko, mąka, znowu jajko i panierka. Panierkę lekko przyciskamy do mięsa aby nie odpadł. 
  6. Przekładamy kawałki na blaszkę, polewamy odrobiną oleju i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 * C. 
  7. W razie konieczności, gdyby panierka się zaczęła przypalać temperaturę zmniejszamy.
  8. Mięso podajemy z surówką, ziemniakami gotowanymi na prze lub makaronem. 
  9. Smacznego.


Prześlij komentarz