SKŁADNIKI :
- 4 udka kurczaka lub 2 duże piersi
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 spora marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
- odrobina startej skórki z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- Udka myjemy, przecinamy na pół ( jak przygotowujemy mięso z piersi kroimy na spore paski )
- Z mięsa ściągamy skórę, doprawiamy do smaku.
- Do miski wsypujemy płatki, dodajemy startą marchew oraz skórkę z cytryny i wbijamy 1 jajko, panierkę dokładnie mieszamy.
- Pozostałe jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy, mąkę wsypujemy do naczynia.
- Kawałki mięsa panierujemy, jajko, mąka, znowu jajko i panierka. Panierkę lekko przyciskamy do mięsa aby nie odpadł.
- Przekładamy kawałki na blaszkę, polewamy odrobiną oleju i pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 * C.
- W razie konieczności, gdyby panierka się zaczęła przypalać temperaturę zmniejszamy.
- Mięso podajemy z surówką, ziemniakami gotowanymi na prze lub makaronem.
- Smacznego.
Prześlij komentarz