JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I BROKUŁEM

27.03.2015
data:post.title
Smaczne lekkie, jajeczne danie to propozycja na śniadanie Wielkanocne, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni która zwiastuje wiosnę. Przepis jest bardzo prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i wyglądem, polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 4 -5 jaj 
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu ( może być wywar z gotowania białej kiełbaski )
  • 1 duża łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 mały brokuł
  • 1 biała kiełbasa 
                                                           PRZYGOTOWANIE :
  1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przecinamy na pół.
  2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
  3. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 minuty, następnie wlewamy bulion,  dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Całość mieszamy na gładki krem.
  4. Doprawiamy do smaku, zagotowujemy, dodajemy pokrojoną natkę i gotowe.
  5. Na głęboki półmisek wylewamy sos, układamy jajka, brokuł i plastry kiełbasy.
  6. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Prześlij komentarz