SKŁADNIKI :
- 4 -5 jaj
- 1 i 1/2 szklanki bulionu ( może być wywar z gotowania białej kiełbaski )
- 1 duża łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
- odrobina soku z cytryny do smaku
- natka pietruszki
- 1 mały brokuł
- 1 biała kiełbasa
- Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przecinamy na pół.
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.
- W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 minuty, następnie wlewamy bulion, dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Całość mieszamy na gładki krem.
- Doprawiamy do smaku, zagotowujemy, dodajemy pokrojoną natkę i gotowe.
- Na głęboki półmisek wylewamy sos, układamy jajka, brokuł i plastry kiełbasy.
- Całość dekorujemy natką pietruszki.
Prześlij komentarz