SKŁADNIKI :
- 2-3 golonki z indyka
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- kawałek selera
- liść laurowy
- ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
- sól, papryka, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 esencja do sosu do potrawki z kurczaka
- 2 szklanki wody
- Golonki myjemy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy na około 1 godzinę.W garnku rozgrzewamy masło, podpiekamy golonki z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i chwile smażymy na tym samym tłuszczu, aż zaczną brązowieć. Dodajemy do garnka liść, ziele, pieprz i mięso, wlewamy wodę, przykrywamy garnek i prużymy mięso aż będzie miękkie a sos się zredukuje.
- Do zredukowanego sosu dodajemy esencję smaku, mieszamy aż się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę gęstej śmietany.
- Na półmisek układamy porcję kaszy, mięso, polewamy sosem z warzywami. Podajemy z ulubioną surówką, smacznego.
Ale napisala pani w przepisie jakby papryka byla przyprawa a na talerzu widac kawalki papryki naturalnej
OdpowiedzUsuńAle napisala pani w przepisie jakby papryka byla przyprawa a na talerzu widac kawalki papryki naturalnej
OdpowiedzUsuńChodzi o przyprawę papryka, na talerzu jest marchewka już prawie rozgotowana:)
Usuń