GOLONKA Z INDYKA DUSZONA W MARCHEWCE

29.03.2015
data:post.title
Golonki z indyka duszone w warzywach to wyśmienita propozycja na niecodzienny obiad. Danie nieskomplikowane a niezwykle smaczne i zdrowe. Mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne a sos wzbogaciłam Esencją do potrawki z kurczaka, co podkreśliło jego smak. Gorąco polecam.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 2-3 golonki z indyka
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
  • sól, papryka, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka masła
  • 1 esencja do sosu do potrawki z kurczaka
  • 2 szklanki wody
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Golonki myjemy, nacieramy przyprawami i pozostawiamy na około 1 godzinę.W garnku rozgrzewamy masło, podpiekamy golonki z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie dodajemy pokrojone warzywa w kostkę i chwile smażymy na tym samym tłuszczu, aż zaczną brązowieć. Dodajemy do garnka liść, ziele, pieprz i mięso, wlewamy wodę, przykrywamy garnek i prużymy mięso aż będzie miękkie a sos się zredukuje.
  2. Do zredukowanego sosu dodajemy esencję smaku, mieszamy aż się rozpuści. Całość doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę gęstej śmietany.
  3. Na półmisek układamy porcję kaszy, mięso, polewamy sosem z warzywami. Podajemy z ulubioną surówką, smacznego.


Prześlij komentarz