ZAPIEKANY SCHAB Z PIECZARKAMI I SEREM

12 mar 2015
data:post.title
Tak przygotowane kotlety schabowe sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach i nie tylko. Stanowi świetną, mięsną przystawkę na ciepło, aby danie było bardziej wykwintne na wierzch można położyć plastry ananasa lub brzoskwini z puszki.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 4-6 plastrów schabu
  • 30 dkg pieczarek
  • 4-6 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • olej po smażenia
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Pieczarki myjemy, szatkujemy, przekładamy go garnka z łyżką oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Prużymy do całkowitego odparowania płynów. Odkładamy do ostygnięcia.
  2. Plastry schabu rozbijamy za pomocą tłuczka, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy każdego kotleta w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor.
  3. Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia, na każdy schab rozkładamy po łyżce pieczarek i plasterku sera.
  4. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez kilka minut lub pieczemy na patelni pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera.
  5. Podajemy ciepłe, polane ketchupem lub ulubionymi sosami.
  6. Smacznego :)



3 komentarze