SKŁADNIKI :
- 4-6 plastrów schabu
- 30 dkg pieczarek
- 4-6 plastrów żółtego sera
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano
- olej po smażenia
- Pieczarki myjemy, szatkujemy, przekładamy go garnka z łyżką oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Prużymy do całkowitego odparowania płynów. Odkładamy do ostygnięcia.
- Plastry schabu rozbijamy za pomocą tłuczka, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy każdego kotleta w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia, na każdy schab rozkładamy po łyżce pieczarek i plasterku sera.
- Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez kilka minut lub pieczemy na patelni pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera.
- Podajemy ciepłe, polane ketchupem lub ulubionymi sosami.
- Smacznego :)
Uwielbiam taki schabik czy kuraka.
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń