SKŁADNIKI :
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 150 g masła lub margaryny
- garść rodzynek
- kilka kropel olejku śmietankowego
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- 50 g dowolnej czekolady do polania ciasta
- Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami do białości, pod koniec ucierania dodajemy miękkie masło, następnie wlewamy mleko.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając wsypujemy partiami do masy jajecznej.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta łącznie z rodzynkami i olejkiem.
- Wszystko delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, można użyć formy z kominem bo ciasto ładnie rośnie. Ja piekłam w formie bez komina i babka wyszła bardzo wysoka.
- Pieczemy 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 * C.
- Babkę polewamy czekoladą i dekorujemy ozdobami.
Wyszedł zakalec 😔
OdpowiedzUsuń