TRADYCYJNA BABKA ŚWIĄTECZNA

25 mar 2015
data:post.title
Babka w okresie Wielkanocnym jest niezastąpionym ciastem, musi ładnie wyglądać i pysznie smakować. Upiekłam ją sprawdzonym przepisem przez co ładnie rośnie i nie opada. Można zamiast jednej babki przygotować kilka małych, będą idealne do święconki.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła lub margaryny
  • garść rodzynek
  • kilka kropel olejku śmietankowego
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • 50 g dowolnej czekolady do polania ciasta
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami do białości, pod koniec ucierania dodajemy miękkie masło, następnie wlewamy mleko.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając wsypujemy partiami do masy jajecznej.
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta łącznie z rodzynkami i olejkiem.
  4. Wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, można użyć formy z kominem bo ciasto ładnie rośnie. Ja piekłam w formie bez komina i babka wyszła bardzo wysoka.
  6. Pieczemy 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 * C. 
  7. Babkę polewamy czekoladą i dekorujemy ozdobami.


Prześlij komentarz