CIASTO KRUCHE : na 6 tarteletki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- jeżeli chcemy aby ciasto troszkę podrosło dodajemy 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, będzie troszkę półkruche
daje rady ciasto należy zagnieść. Ciastem wylepiamy foremki na babeczki, u mnie na tarteletki, następnie pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 170 -180 *C. Babeczki studzimy i ostrożnie wykładamy z foremek.
POLEWA czekoladowa :
- 1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wody
- 1 łyżka masła naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mleka
POLEWA biała :
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka
DODATKOWO :
- 1 puszka gotowego kajmaku
- dowolne orzechy
- pisaki lukrowe
- bakalie
Na upieczone tarteletki wykładamy po dużej łyżce masy kajmakowej, równo rozsmarowujemy. Teraz każdy mazurek polewamy polewą, raz czekoladową i raz białą. Orzechami i bakaliami ozdabiamy mazurki. Przechowujemy je w chłodnym miejscu aż całkowicie zastygną. Takie mazurki przygotowuję kilka dni przed Wielkanocą i przechowuję w lodówce :)
Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńkapitalne:D:D:D
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuń