MINI MAZURKI Z KAJMAKIEM I CZEKOLADĄ

30.03.2015
data:post.title
Mazurki to ciasta na Święta Wielkanocne, przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy kruche ciasto, kajmak i czekolada. Jednak nadzienia mogą być dowolne, marmolada, orzechy, bakalie i kremy. Ja zrobiłam mazurki kajmakowe, takie które zjadane są najchętniej. Dzieci je uwielbiają.


                                                       CIASTO KRUCHE :  na 6 tarteletki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • jeżeli chcemy aby ciasto troszkę podrosło dodajemy 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, będzie troszkę półkruche
Margarynę o temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy śmietanę i mąkę. Teraz należy dobrze połączyć składniki, jeżeli robot nie
daje rady ciasto należy zagnieść. Ciastem wylepiamy foremki na babeczki, u mnie na tarteletki, następnie pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 170 -180 *C. Babeczki studzimy i ostrożnie wykładamy z foremek.

                                                      POLEWA  czekoladowa : 
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wody
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mleka
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rondelka przekładamy masło, cukier, kakao i mleko. Wszystko razem mieszamy i rozpuszczamy na małym ogniu ( ważne jest aby składników nie zagotować ). Zdejmujemy z gazu, wlewamy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jak zacznie tężeć nadaje się do polewania.

                                                                  POLEWA biała : 
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
Składniki podgrzewamy aż się rozpuszczą. Mieszamy i studzimy.

                                                                 DODATKOWO : 
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • dowolne orzechy
  • pisaki lukrowe
  • bakalie
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Na upieczone tarteletki wykładamy po dużej łyżce masy kajmakowej, równo rozsmarowujemy. Teraz każdy mazurek polewamy polewą, raz czekoladową i raz białą. Orzechami i bakaliami ozdabiamy mazurki. Przechowujemy je w chłodnym miejscu aż całkowicie zastygną. Takie mazurki przygotowuję kilka dni przed Wielkanocą i przechowuję w lodówce :)




3 komentarze