ROLADA MIĘSNA NADZIEWANA SZPINAKIEM I JAJKIEM

09.03.2015
data:post.title
Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Roladę można nadziewać warzywami, grzybami i przeróżnymi farszami. Dzisiaj przygotowałam roladę z mielonej szynki wieprzowej a nadziałam ja szpinakiem i jajkami. Upieczona w piekarniku, ostudzona i pokrojona w plastry świetnie się nadaje na danie obiadowe lub jako przekąskę. Rolada mięsna wyszła bardzo pyszna.


                                                                   SKŁADNIKI :    
  • 1 kilogram mięsa mielonego ( u mnie mięso od szynki mielone )
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • papryka słodka i ostra w proszku, do smaku
  • 1 duża, czerstwa bułka
                                                                    NADZIENIE :
  • 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 200 -250 g twarogu ( 1 kostka )
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, szczypta pieprzu do smaku
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, startą cebulę, przeciśnięty czosnek przez praskę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka z odrobiną wody (około 4 łyżki ), dodajemy czosnek, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy ciągle mieszając. Odkładamy do ostygnięcia, następnie dodajemy kostkę twarogu i dokładnie łączymy składniki.
  3. Na sporym kawałku papieru do pieczenia rozkładamy mięso mielone, rozklepujemy je ręką tworząc kształt prostokąta.
  4. Na mięsie mielonym rozkładamy szpinak, oraz ugotowane jajka ( jedno przy drugim ).
  5. Delikatnie zwijamy roladę mięsną, papier dociskamy tak aby rolada była zwarta. Wkładamy ją do rękawa do pieczenia mięsa, można również włożyć ją do formy keksowej, jednak ja piekłam ją na blaszce.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.
  7. Roladę studzimy, zdejmujemy rękaw i papier, kroimy na plastry dowolnej grubości.
  8. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych.
  9. Smacznego.




Prześlij komentarz