ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI + FILMIK

26 maj 2016
data:post.title
Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam.



                                                               Składniki na biszkopt :
  1.   biszkopt na sodką roladę
                                                                Masa śmietanowa : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka z czubkiem, żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku
  • 300-400 g świeżych truskawek
                                                                     Przygotowanie : 
  1. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna, wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i chwilkę miksujemy, (trochę pozostawiamy do ozdoby ). Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki, mieszamy.
  2. Na ciasto rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę.
  3. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki.
  4. Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy.
  5. Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne.
  6. Smacznego.
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;






1 komentarz