Składniki biszkoptu:
- 5 dużych jajek
 - 3/4 szklanki cukru
 - 2 budynie czekoladowe bez cukru
 - 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 duża łyżka ciemnego kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
                                                                Ciasto kokosowe : 
- 5 białek
 - 1/2 szklanka cukru
 - 150 g wiórek kokosowych
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
                                                                             Krem : 
- 3 szklanki mleka
 - 5 żółtek
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 budyń waniliowy
 - 3/4 szklanki cukru
 - 200 g zimnego masła lub margaryny
 
                                                                        Dodatkowo : 
- polewa czekoladowa
 - płatki migdałów do posypania
 - herbata do nasączenia biszkoptu
 
                                                                      Przygotowanie : 
- 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki.
 - Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy.
 - Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy.
 - Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić.
 - Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą.
 - Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia.
 
        Uwagi ; ciasto jest bardzo smaczne jednak kokos w środku jest troszkę suchy. ogólnie polecam          na przyjęcia i nie tylko. 









Wygląda bardzo efektownie.
OdpowiedzUsuńale wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń