CIASTO JAK ARBUZ + FILMIK

31 maj 2019
data:post.title
Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis.


BISZKOPT : 
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 garście szpinaku
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                       MASA :
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku i ostudzona
                                                               DODATKOWO :
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • garść jagód lub borówek
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli.
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez 30 minut. Studzimy go i ścinamy górę gdyby była zbyt wypukła.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
  4. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy.
  5. Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy.
  6. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

1 komentarz