PIECZEŃ MIĘSNA

23 lip 2013
data:post.title
Chlebek mięsny to wersja pieczeni rzymskiej bardziej  łagodniejszej z dodatkiem warzyw i oliwek.Smak lekko pomidorowo-oliwkowy bardzo mi posmakował,chociaż wcześniej nie robiłam pieczeni z takim składem produktów.Tradycyjna zawiera dużo majeranku a tutaj dominują oliwki które uwielbiam.
Polecam plaster pieczeni z ciemnym pieczywem.


                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki 
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę 
  • 125 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 marchew,obrana i pokrojona w kostkę
  • 25 g czarnych oliwek,pokrojonych w talarki
  • 25 g zielonych oliwek,pokrojonych w talarki
  • 1 średnia cukinia,pokrojona w kostkę
  • 1 kulka mozzarelli,pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pieprz,sól
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku 
  • 2 opakowania plastrów boczku
Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia,dokładnie wykładając ją w środku plastrami cienkiego boczku.
Mięso z łopatki przekładamy do dużej miski,wsypujemy wszystkie składniki,dodajemy przecier i wbijamy jajka,dokładnie mieszamy.Do przygotowanej formy przekładamy mięso(ja użyłam formy keksowej ale całe mięsko mi się nie zmieściło więc z reszty upiekłam kotlety ),ugniatamy.Na sam wierzch wykładamy resztę plastrów boczku,wciskając je lekko po bokach do środka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C,na 45-50 minut.Po upieczeniu wyciągamy chlebek,odlewamy powstały płyn i czekamy aż pieczeń ostygnie.Wyciągamy ją  z formy,zawijamy  w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.Pieczeń kroimy zimną wtedy nie będzie się rozpadac.
Smacznego.


4 komentarze

  1. Ale super pomysł na pieczeń, ,kuchnia lidla, w tym tygodniu ma same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o świetny pomysł, nie widziałam jeszcze czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooohooohoo taką "kromką" to można się najeść :) wygląda ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za zaproszenie,postaram się wziąć udział w tym smacznym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń