ORZECHOWE BABECZKI

13 lip 2013
data:post.title
Babeczki to pyszna,słodka przekąska.Nadzienie zależy tylko od nas co lubimy najbardziej w takich ciasteczkach.Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy,samo przygotowanie i napełnienie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.Babeczki są bardzo kruche i bardzo smaczne.


                                             SKŁADNIKI : na około 12 babeczek
  • 130 g maki pszennej (1 1/2 szklanki)
  • 75 g masła
  • 60 g cukru pudru (1/2 szklanki )
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • olej do natłuszczenia foremek
                                             NADZIENIE :
  • 300 g dowolnych orzechów
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 50 ml soku z pomarańczy (filiżanka soku z kartonu )
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w misce,na jednolite gładkie ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm,podsypując mąką bo ciasto bardzo się klei.Wycinamy koła,pasujące wielkością do foremek i lekko je formujemy na wcześniej naoliwione foremki.
Na patelnię wsypujemy orzechy (możemy je pokruszyć ),podgrzewamy.Wlewamy na patelnię miód i sok.Mieszamy,pozwalając części soku odparować i chwilkę karmelizujemy orzechy.
Do foremek nakładamy gorące orzechy,formując mały kopczyk.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 *C z funkcją termoobiegu,przez 15-20 minut.
Zmniejszamy temperaturę gdy orzechy zaczną się przypiekać.
Ostygnięte,lekko podważamy patyczkiem i wyciągamy babeczki z foremki.
Smacznego.

7 komentarzy

  1. Mnóstwo orzechów - to coś dla mnie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam orzechy, więc przepis w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są rewelacyjne, wyglądają jak z piekarni, w smaku na pewno jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są idealne do chrupania na pochmurne dni i nie tylko :)

      Usuń
  4. orzechowe niebo! :) uwielbiam taki rodzaj deseru!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne orzechowe nadzienie, też często wykorzystuję przepisy z ,kuchni Lidla, takie babeczki na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieziemsko wyglądają, jestem od nich uzależniona :))

    OdpowiedzUsuń