PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ

02.10.2013
data:post.title
Często przygotowuję placki z kaszy gryczanej,przeważnie z dodatkami jak :marchew,por,cukinia, pieczarki.Dzisiaj zrobiłam wersję podstawową z dodatkiem serka wiejskiego,dla wzbogacenia smaku.Smaczne,mało kaloryczne a podane z sosem lub ulubioną surówką smakują pysznie.Ja zabieram je do pracy.Dwa placki zjedzone z jogurtem i uczucie sytości trwa długo.                                                                      

                                      SKŁADNIKI : na około 6 małych placków
  • 1 woreczek kaszy gryczanej,ugotowanej,odcedzonej
  • 1 serek wiejski 150 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (jak nie mamy dodajemy 1 łyżkę,czubiastą  maki ziemniaczanej )
  • sól,pieprz do smaku 
                                POLECAM SURÓWKĘ :
   SURÓWKA COLESŁAW
Składniki przekładamy do miski,dokładnie mieszamy .Patelnię teflonową rozgrzewamy,kładziemy dużą łyżką porcje ciasta,formując placuszek .Pieczemy na mały ognie(ja piekę bez dodatku oliw),placki nie powinny  się przypiec.Po 2-3 minutach,przekręcamy plaski za pomocą łopatki i pieczmy ,przekładamy na talerz.
Placki nie rozwalają się chociaż konsystencja ciasta jest luźna i musimy uważać przy przekręcaniu,
Smakują pysznie z sosem z grzybów i surówką.
Smacznego .



1 komentarz

  1. Super pomysł na placki, robiłam już z kaszy gryczanej(wg ,kuchni lidla,) z dodatkiem ziemniaka, jajka,pora i czosnku, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń