SKŁADNIKI : na około 6 małych placków
- 1 woreczek kaszy gryczanej,ugotowanej,odcedzonej
- 1 serek wiejski 150 g
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (jak nie mamy dodajemy 1 łyżkę,czubiastą maki ziemniaczanej )
- sól,pieprz do smaku
SURÓWKA COLESŁAW
Składniki przekładamy do miski,dokładnie mieszamy .Patelnię teflonową rozgrzewamy,kładziemy dużą łyżką porcje ciasta,formując placuszek .Pieczemy na mały ognie(ja piekę bez dodatku oliw),placki nie powinny się przypiec.Po 2-3 minutach,przekręcamy plaski za pomocą łopatki i pieczmy ,przekładamy na talerz.
Placki nie rozwalają się chociaż konsystencja ciasta jest luźna i musimy uważać przy przekręcaniu,
Smakują pysznie z sosem z grzybów i surówką.
Smacznego .
Super pomysł na placki, robiłam już z kaszy gryczanej(wg ,kuchni lidla,) z dodatkiem ziemniaka, jajka,pora i czosnku, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń