SKŁADNIKI:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/4 szklanka oleju
- Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
- Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru
- .Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym. Sacznego:)
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
na pewno były pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam gofry ;)
OdpowiedzUsuńGofry przepyszne ;) U nas tradycyjnie co srode sa na stole, a wiec dzis takze ;)
OdpowiedzUsuńPyszniuuuu, <3, Tylko że mi zawsze wychodzą jakby ''placuszki'' bo są miękkie a nie takie chrupkie ;'( Ale sprobuje dzis takich
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, chrupiące i pachnące.
UsuńZapraszam na moje http://www.wysmienity.pl/gofry/
Kup sobie porządną gofrownicę, o mocy 1600W, tylko z takiej wychodzą chrupkie
UsuńGofry wyszły pyszne, następnym razem dodam nieco mniej cukru. Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńNiestety gofry wyszły miękkie, przepis mnie zawiódł:(
OdpowiedzUsuńGofry są chrupiące i to bardzo, wina przeważnie leży po stronie gofrownicy. Ja mam dwie i w zawsze wychodzą chrupiące, nigdy nie były miękkie, nawet jak poleżą są rewelacyjne. :)
UsuńWyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńGofry wyszły świetne !!!!!! <3 wszystkim smakuja !
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :)
UsuńJajko mniej i więcej mleka i są super. Przerobiłem chyba z 10 przepisów i ten po modyfikacji jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńWypróbuję następnym razem ten sposób na ciasto, jednak moje bardzo nam smakuje :)
Usuńnaprawdę pyszne i chrupiące polecam:)
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdzony juz kilkanascie razy!!dobre gofry:) dzieki
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny :) Wrócę do niego pewnie jeszcze nie raz. Chrupiące, pięknie pachnące. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz wyszly mi takie jak potrzeba
OdpowiedzUsuńTo super, mi również one wychodzą dla tego nie zmieniam przepisu, chociaż niektórzy eksperymentują z proporcjami, życzę smacznego :)
Usuńile wyjdzie gofrów z takiej ilości ciasta ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi teraz powiedziec ale około 10-16 sztuk.
UsuńTeraz wyproboje i zobaczymy
OdpowiedzUsuńSuper przepis,zapisałam sobie -chrupkie i smaczne gofry,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonieczna jest potrzebna woda gazowana? I co to znaczy ze żółtka z cukrem na puch.. ?
OdpowiedzUsuńMożna dodac zwykłą wodę, żółtka utarte z cukrem jak na kogiel - mogiel, tzn, na puch, czyli dokładnie :)
UsuńFantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) wyszły super :) chociaż padł zarzut że trochę jak biszkopty :P ale najważniejsze że chrupiące. i nie wiem jakim cudem ale narobiło się tego tyyyyle... chyba ze 30...
OdpowiedzUsuńZeby byly zawsze chrupiące muszą się studzić na kratce żeby był przepływ powietrza z każdej strony.nawet jezeli przepis będzie super a będziecie studzić ukladajac na talerzu albo 1na 2 zrobią się miękkie i gumowe. Wypróbujcie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za radę :)
UsuńNareszcie mam idealny przepis:)wyszły przepyszne, chrupiące
OdpowiedzUsuńDziekuje, mi tez one zawsze wychodza i sa pyszne :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne. Moje średnio chrupiące, ale z całą pewnością dlatego, że gofrownica to cienkie serduszka. Kupię tę z grubszą kratką, a przepis włączę do jadłospisu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Zamieniłam mąkę pszenną na pszenno-razową i wyszły cudownie chrupiące, wymagają tylko posmarowania kratki oliwą za każdym razem. Następnym razem zrobię z mąki gryczanej i zobaczymy jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam gofry z tego przepisu sa naprawde dobre ☺
OdpowiedzUsuńRzeczywiście przepis zagrał, gofry świetne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączyłam do grona obserwujących tego bloga :) Rewelacyjne przepisy, a gofry z pewnością posmakuje! :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam wnukom i oczywiście nam.Rewelacja.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam gofry z Twojego przepisu i weszłam tutaj po raz drugi, tylko po to, by napisać, że po raz pierwszy w życiu moje gofry były chrupiące! Szukałam informacji w google, czy woda może zastąpić mleko, bo akurat zabrakło mi tego składnika... Wyszły i to lepiej, niż mogłam się spodziewać! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńPychota pychota pychota gofry!!!!!!!!!! Dziekuje za przepis☺☺☺☺☺
OdpowiedzUsuńSuper wychodzą nawet na gofrownicy 750wat
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieką się moje pierwsze gofry. Każda kolejna partia jest chrupiąca i pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis.
Moja gofrownica ma 1200W. Piekę 6-7min. Pozdrawiam