SMAŻONE KAWAŁKI ZIEMNIACZKÓW w frytkownicy

27.02.2014
data:post.title
Wszyscy je znają i kochają, pomysłów na ich przygotowanie jest mnóstwo. Często przygotowuję je dzień wcześniej a przed podaniem smażę w frytkownicy, jest to fajny sposób dla osób pracujących lub na duże przyjęcia i nie tylko. Wychodzą bardzo smaczne i zawsze się udają.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej do smażenia 
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, jednak nie mogą być zbyt miękkie aby się nie rozpadały. Odcedzamy, studzimy, ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na cztery lub sześć kawałków w zależności jakie są duże ziemniaki.
Smażymy na rozgrzanym, pełnym oleju do momentu zarumienienia się kawałków.Odcedzamy, wykładamy na półmisek, posypujemy przyprawą do ziemniaków, lekko solimy i gotowe.
Podajemy ciepłe.
Smacznego.



4 komentarze

  1. pychotki no i zdrowsze niż kupne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To smażymy na patelni, czy pieczemy w piekarniku? Bo jakoś nie jest to dla mnie oczywiste. W nazwie "pieczone", a później wynika, że chyba jednak smażone :)

    OdpowiedzUsuń