CIASTO KRUCHE , PODSTAWOWE DO BABECZEK , SERNIKÓW , JABŁECZNIKÓW ITP.

15.02.2014
data:post.title
Przepis na ciasto kruche stosuję od dawna,świetnie się sprawdza do babeczek,ciast z owocami, z serem,makiem itp.Ciasto po upieczeniu jest kruche,delikatne i smaczne.Nie opada,wprawdzie ani razu nie miałam zakalca,piekąc nawet z świeżymi owocami.Polecam swój sprawdzony przepis.
Babeczki piekłam bez obciążania ich ziarnami ,ponieważ wolę je pulchniejsze i troszkę wyrośnięte.


                Z podanych składników wychodzi 40 babeczek,ciasta wystarcza na jedną blaszkę do         jabłecznika,sernika,makowca.

                                                              SKŁADNIKI :
  • 250 g margaryny o pokojowej temperaturze 
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski,dokładnie zagniatamy tak aż ciasto będzie gładkie,jednolite i mięciutkie.Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.Jeżeli nam się spieszy ciasto możemy użyć od zaraz.
(Jak chcemy aby ciasto było bardziej puszyste i miękkie dodajemi 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,wtedy ciasto będzie półkruche )
Ciasto dzielimy na pół,każdą część rozwałkujemy na grubość 2-3 mnm,wycimy foremką kułka (foremki smarujemy oliwą) .Kułka wkładamy do foremek lekko je dociskając i formując.
Jeżeli chcemy mniej babeczek używamy tylko 1/2 części ciasta.Recztę zamrażamy.
Pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez około 15-20 minut.








Prześlij komentarz