Babeczki piekłam bez obciążania ich ziarnami ,ponieważ wolę je pulchniejsze i troszkę wyrośnięte.
Z podanych składników wychodzi 40 babeczek,ciasta wystarcza na jedną blaszkę do jabłecznika,sernika,makowca.
SKŁADNIKI :
- 250 g margaryny o pokojowej temperaturze
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże łyżki gęstej śmietany
- 1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski,dokładnie zagniatamy tak aż ciasto będzie gładkie,jednolite i mięciutkie.Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.Jeżeli nam się spieszy ciasto możemy użyć od zaraz.
(Jak chcemy aby ciasto było bardziej puszyste i miękkie dodajemi 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,wtedy ciasto będzie półkruche )
Ciasto dzielimy na pół,każdą część rozwałkujemy na grubość 2-3 mnm,wycimy foremką kułka (foremki smarujemy oliwą) .Kułka wkładamy do foremek lekko je dociskając i formując.
Jeżeli chcemy mniej babeczek używamy tylko 1/2 części ciasta.Recztę zamrażamy.
Pieczemy w temperaturze 170-180 *C,przez około 15-20 minut.
Prześlij komentarz