SKŁADNIKI :
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
Po ostudzeniu masy dodajemy :
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka powideł lub gęstego dżemu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 jabłka,obrane,pokrojone w plastry
Do ostudzonej masy wbijamy jajko,mieszamy mikserem lub trzepaczką,następnie wsypujemy mąkę z proszkiem.Po połączeniu składników wylewamy ciasto do formy keksowej,małej (wcześniej wysmarowaną olejem i wysypaną bułka tartą ).Na wierzchu układamy plastry jabłka.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 * C,pieczemy około 30-40 minut.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy ciasto się upiekła.
Murzynka posypujemy cukrem pudrem,jest pyszny na drugi i trzeci dzień.Idealne ciasto do kawki.
Smacznego.
jeszcze nie próbowałam murzynka z jabłkami, ale myślę, że dodatek owoców to fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, a tak dawno gon nie jadłam, trzeba nadrobić:)
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam, ale mam teraz na niego smaczka:D
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam tradycyjnego murzynka, a to dla tego, że Małżon nie bardzo lubi, to nie piekę. Ale stęskniłam się za tym ciastem, oj bardzo.
OdpowiedzUsuń