NALEŚNIKI Z SEREM ZAPIEKANE W ŚMIETANIE

20 lut 2014
data:post.title
Naleśniki z twarogiem są bardzo pyszne,a zalane i zapieczone ze słodką śmietanką są rewelacyjnie.
Wyszły z  góry chrupiące a w środku wilgotne, idealne na ciepło lub zimno, polecam :)


                                                                  SKŁADNIKI :
  • przygotowujemy naleśniki,potrzebujemy ich 7-8 dużych placków,
  • polecam przepis na ciasto naleśnikowe : 









ciasto naleśnikowe





                                   
                                                  MASA SEROWA : 
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 
  • 1-3 łyżka cukru, lub troszkę więcej
  • 1 duża łyżka budyniu waniliowego, bez cukru
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • możemy dodać rodzynki
Jeżeli użyjemy samego serka homogenizowanego, masa jest zbyt płynna, w połączeniu z twarogiem jest w miarę gęsta a dodatek budyniu zagęści ser podczas pieczenia.
Sery i cukier przekładamy do miski, dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy po dużej łyżce z czubkiem masy serowej, zwijamy placki i przecinamy każdy naleśnik na pół.
Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, środkiem naleśnika  ( po przecięciu )do góry.

                                                               ŚMIETANA : 
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, polewamy śmietaną nasze naleśniki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 20-30 minut, kiedy zaczną się rumienić zmniejszamy temperaturę.
Śmietana powinna zgęstnieć i ładnie się zapiec. Po upieczeniu zostawiamy naleśniki na około 15 minut aż trochę ostygną, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Są na prawdę bardzo pyszne, smacznego :)








7 komentarzy

  1. mmmm, ależ to musi wspaniale smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombowe :) Super muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki, takie zapiekane z serkiem waniliowym polecam również z ,kuchni lidla,, są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurde! Ale bym pochłonęła - dosłownie- nie spróbowała, zasmakowała, ale dosłownie pożarła całą michę :D wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędnie wygladają, musze takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń