Przepis źródło intranet. Polecam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po ostudzeniu kroimy zaczynając od krótszej strony, na 8 kawałków.
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego, mielonego
- 6 jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
Na koniec piana z białek ubita na sztywno, delikatnie mieszamy aż składniki sera się połączą.
Na blaszkę, na której piekliśmy biszkopt (wyłożoną papierem), kładziemy cztery kawałki ciasta, zachowując odstęp około 2 cm odległości. Luki wypełniamy połową masy twarogowej aż będzie równa powierzchnia, na to kładziemy pozostałe paski ciasta i wylewamy resztę sera.
Paski lekko wcisnęłam w ser bo troszkę odstawały. Sernik pieczemy około 50 minut w temperaturze 170-180 *C.
Po upieczeniu pozwalamy ciastu spokojnie ostygnąć, nie otwieramy piekarnika przez około 1 godzinę.
Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną, ciemną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Sernik kroimy wzdłuż tak aby było widać szachownicę z ciasta.
Smacznego.
Wygląda pysznie, muszę zrobić, twarożek Pilos do sernika zawsze mi się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) Pychotka
OdpowiedzUsuńapetyczny))
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i również bardzo smaczny .
Usuń