KOTLETY ZE SCHABU Z BOCZKIEM NA PEPERONACIE

28.02.2014
data:post.title
Danie bardzo pomysłowe,kotlety wręcz przepyszne a do tego warzywka z sosem paprykowym i pieczone ziemniaczki.


                                                                      SKŁADNIKI : 

  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 listków bazyli 
  • 1 jajko 
  • sól,pieprz i słodka papryka 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • 6 wykałaczek
  • odrobina oleju do podpieczenia kotletów
  • 1 czerwona cebula ,obrana 
  • 1 opakowanie dowolnych warzyw na patelnię (u mnie brokuł,marchew,kalafior)
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Kotlety ubijamy,przyprawiamy z obu stron,na każdy kotlet schabu kładziemy po plastrze boczku i listku bazyli,składamy na pół,wbijamy wykałaczkę.Obtaczamy każdy kotlet w rozmąconym jajku i mące.Pieczemy na oleju z jednej i drugiej stront,po 4 minuty.Kotlety nie są jeszcze dobrze wypieczone więc przekładamy je do naczynia żaroodpornego(ja zapiekałam na talerzy żaroodpornym),układamy z boku czerwoną cebule przekrojoną na cztery,całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 170 *C przez około 20 minut.
Na patelnię na której smażyliśmy kotlety,przekładamy warzywa,podpiekamy je do miękkości.W razie konieczności podlewamy odrobiną wody.Odparowujemy płyny i warzywka są gotowe.

                Przygotowujemy ziemniaczki pieczone,podaję przepis :






pieczone kawaki ziemniaczków      


                     
  PRZYGOTOWUJEMY   SOS  paprykowo-pomidorowy 


 

sos paprykowo-pomidorowy           





Na talerz ukłdamy porcję warzyw,pieczonych ziemniaków,kotlet schabowy i polewamy odrobiną sosu.
Smacznego .






2 komentarze

  1. Super obiadek, też dziś szukałam pomysłu w ,kuchni Lidla, taki schab na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń