SKŁADNIKI :
- 6 plastrów schabu
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 6 listków bazyli
- 1 jajko
- sól,pieprz i słodka papryka
- mąka do obtoczenia mięsa
- 6 wykałaczek
- odrobina oleju do podpieczenia kotletów
- 1 czerwona cebula ,obrana
- 1 opakowanie dowolnych warzyw na patelnię (u mnie brokuł,marchew,kalafior)
Kotlety ubijamy,przyprawiamy z obu stron,na każdy kotlet schabu kładziemy po plastrze boczku i listku bazyli,składamy na pół,wbijamy wykałaczkę.Obtaczamy każdy kotlet w rozmąconym jajku i mące.Pieczemy na oleju z jednej i drugiej stront,po 4 minuty.Kotlety nie są jeszcze dobrze wypieczone więc przekładamy je do naczynia żaroodpornego(ja zapiekałam na talerzy żaroodpornym),układamy z boku czerwoną cebule przekrojoną na cztery,całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w temperaturze 170 *C przez około 20 minut.
Na patelnię na której smażyliśmy kotlety,przekładamy warzywa,podpiekamy je do miękkości.W razie konieczności podlewamy odrobiną wody.Odparowujemy płyny i warzywka są gotowe.
Przygotowujemy ziemniaczki pieczone,podaję przepis :
pieczone kawaki ziemniaczków
PRZYGOTOWUJEMY SOS paprykowo-pomidorowy
sos paprykowo-pomidorowy
Na talerz ukłdamy porcję warzyw,pieczonych ziemniaków,kotlet schabowy i polewamy odrobiną sosu.
Smacznego .
Super obiadek, też dziś szukałam pomysłu w ,kuchni Lidla, taki schab na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuń