ZAPIEKANA BAGIETKA ZE SZPINAKIEM

14.02.2014
data:post.title
Uwielbiam szpinak,czosnek i bagietkę,dlatego przygotowałam te proste zapiekanki,zapieczona z odrobiną sera smakuje,smakuje....Zapiekanki super.Spróbujcie sami.A do przepisu wrócę jeszcze nie raz.



                                                           SKŁADNIKI : na 2 małe bagietki 
  • 2 małe bagietki lub jedna duża
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 1 mała cebula,obrana,pokrojona
  • 1 duży pomidor,pokrojony w kostkę
  • 1 świeża papryka czerwona,pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 5 plasterków chudej szynki lub salami,drobno pokrojonych
  • sól do smaku 
  • 2 łyżki oleju 
  • starty żółty ser do posypania bagietek (około 10 dkg)

                                                        PRZYGOTOWANIE :

Jeżeli bagietki mamy małe kroimy je na pół,natomiast jak nasza bagietka jest długa,przekrajany ją na cztery.
Każdą cześć bagietki przecinamy na pół ale nie do końca,lekko rozchylamy,tak aby się nie złamały i wydrążamy troszeczkę  miękkiego środka (który oczywiście zjadamy).
Na patelni rozgrzewamy olej,podpiekamy czosnek,dokładamy umyty szpinak,pomidora,paprykę,cebulę i szynkę.Całość podsmażamy razem aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.Na koniec doprawiamy solą do smaku.Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bagietek.
Wierzch posypujemy startym serem.Bagietki układamy na blaszce,tak aby się nie przewróciły (ja zapiekałam w halogenie) i zapiekamy w temperaturze 180 *C, przez około 10 minut.
Podajemy gorące.
Smacznego :)




3 komentarze

  1. Super pomysł, ze szpinakiem to uwielbiam wszystko, też czesto korzystam z przepisów ,kuchni lidla, głównie ze słodkich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń