TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

23.02.2014
data:post.title
Dawniej jadało się ją na każdych przyjęciach,teraz od czasu do czasu,ale bardzo ją lubię i moje dzieci również.Dzisiaj wersja z groszkiem i kukurydzą .Jajka z kapelusikami z salami dodałam dla ozdoby :)


                                                           SKŁADNIKI:
  • 6-8 średnich ziemniaków,dokładnie umytych
  • 4 marchewki
  • 1/4 części selera
  • 2 pietruszki
  • 6 jajek 
  • 1 jabłko obrane
  • 1-2 cebule obrane 
  • 5-6 ogórków korniszonych 
  • 1 puszka groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól (około 1/2 łyżeczki)
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • mały słoik majonezu Winiary 
                                 
                                                PRZYGOTOWANIE :
    Marchew,seler,obieramy(będzie nam łatwiej bo po ugotowaniu wystarczy je tylko pokroić).
    Na dno garnka kładziemy marchew,umyte ziemniaki,seler i pietruszkę na wierzch.Gotujemy do miękkości (uważając aby nie rozgotować jarzyny),odcedzamy,studzimy.Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
     Wszystkie jarzyny i jajka kroimy na małą kostkę (ja używam sitka do krojenia lub ręcznej maszynki z sitkami).
    Jabłko,cebulę i ogórki również drobno kroimy(ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku).
    Wszystko przekładamy do dużej miski,dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę.Przyprawiamy sałatkę solą,pieprzem,musztardą i majonezem,dokładnie mieszamy.Sałatkę przekładamy do ozdobnej miseczki lub pojemnika,przechowujemy w lodówce.Smacznego.




    1 komentarz