SKŁADNIKI:
- 6-8 średnich ziemniaków, dokładnie umytych
- 4 marchewki
- 1/4 części selera
- 8 jajek
- 1 jabłko obrane
- 1 cebula
- 5-6 ogórków korniszonach
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 płaska łyżeczka soli lub trochę więcej
- pieprz do smaku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- mały słoik majonezu
- do dekoracji - natka pietruszki, ugotowane jajko, sałata
- Marchew, seler, obieramy. Na dno garnka kładziemy marchew, umyte ziemniaki, seler i pietruszkę na wierzch. Gotujemy do miękkości (uważając aby nie rozgotować jarzyny). Odcedzamy, studzimy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
- Wszystkie jarzyny i jajka kroimy na małą kostkę (ja używam sitka do krojenia lub ręcznej maszynki z sitkami)
- Jabłko, cebulę i ogórki również drobno kroimy (użyłam rozdrabniacza ). Dokładnie Wyciskamy z nadmiaru soku.
- Wszystko przekładamy do dużej miski. Przyprawiamy sałatkę solą, pieprzem, musztardą i majonezem, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnej miseczki lub pojemnika, przechowujemy w lodówce.
- Smacznego.
świetna dekoracja:)
OdpowiedzUsuń