PĄCZKI , WIANUSZKI Z LUKREM POMARAŃCZOWYM

25.02.2014
data:post.title
Pyszne,delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz a do tego lukier pomarńczowy,smakują jak z najlepszej cukierni.Polecam przygotowanie tych pysznych słodkości.
Przepis kuchnia Lidla : kuchnialidla.pl


                                                                SKŁADNIKI :

  • 1 szklanka sloku z pomarańczy (z kartonika)
  • 100 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
                                                                   LUKIER : 

  • 1/2 szklanki cukru pudru,lub troszkę więcej
  • sok z 1/2 pomarańczy
Cukier przesypujemy na talerz,mieszamy z sokiem z pomarańczy.

Sok zagotowujemy z margaryną,(aż margaryna się rozpuści) na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,aż składniki się połączą a ciasto zrobi gładkie i lśniące,zakręcamy gaz.Ciasto wychodzi gęste,pozostawiamy je do ostygnięcia.Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy mikserem,ciasto z jajkami musi się dobrze połączyć.
Szprycę napełniamy gotowym ciastem,można również użyć woreczka.Z papieru do pieczenia wycinamy około10-20 kwadratów (10x10) na które wyciskamy porcję ciasta tworząc okrąg.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy partiami pączki papierem do góry.Po chwili papier sam odejdzie,ściągamy go i ponownie można ich użyć do nałożenia pączków.
Pieczemy z jednej i drugiej strony do uzyskania złotego koloru.Wyciągamy i układamy na talerzu wyłożonym papierem,aby odsączyc tłuszcz.
Jeszcze ciepłe wianuszki maczamy w lukrze,odkładamy na blaszkę do wyschnięcia.
Smacznego.





Tłusty czwartek 2014

2 komentarze

  1. Pyszne wianuszki, robiłam podobne wg ,kuchni Lidla, zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, zjadłabym takie pączki:D

    OdpowiedzUsuń