Przepis kuchnia Lidla : kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka sloku z pomarańczy (z kartonika)
- 100 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru,lub troszkę więcej
- sok z 1/2 pomarańczy
Sok zagotowujemy z margaryną,(aż margaryna się rozpuści) na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy,aż składniki się połączą a ciasto zrobi gładkie i lśniące,zakręcamy gaz.Ciasto wychodzi gęste,pozostawiamy je do ostygnięcia.Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy mikserem,ciasto z jajkami musi się dobrze połączyć.
Szprycę napełniamy gotowym ciastem,można również użyć woreczka.Z papieru do pieczenia wycinamy około10-20 kwadratów (10x10) na które wyciskamy porcję ciasta tworząc okrąg.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy partiami pączki papierem do góry.Po chwili papier sam odejdzie,ściągamy go i ponownie można ich użyć do nałożenia pączków.
Pieczemy z jednej i drugiej strony do uzyskania złotego koloru.Wyciągamy i układamy na talerzu wyłożonym papierem,aby odsączyc tłuszcz.
Jeszcze ciepłe wianuszki maczamy w lukrze,odkładamy na blaszkę do wyschnięcia.
Smacznego.
Pyszne wianuszki, robiłam podobne wg ,kuchni Lidla, zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńświetne, zjadłabym takie pączki:D
OdpowiedzUsuń