PORANNA ROSA

7 lut 2014
data:post.title
Ciasto należy do ciast ucieranych,krucho-jogurtowych,nie pracochłonnych,co bardzo mnie cieszy.W smaku dobre i bardzo efektowne,idealne na przyjęcia,urodziny itp.
Przepis oryginalny nie przypadł mi do gustu,więc po lekkich zmianach upiekłam ciasto bardziej lekkie i myślę że smaczniejsze,bitą śmietanę zamieniłam na budyń i to był strzał w dziesiątkę.
Cały urok ciasta dają kulki kokosowo,serowe jednak troszkę się kruszą.Następnym razem dodam do nich odrobinę masła aby lepiej się trzymały.W przepisie zapisuję do sera masło :)


                                                       SKŁADNIKI : na formę o wymiarach  30/25 

  • 150 g  margaryny Kasi lub masła o temperaturze pokojowej 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 200 ml jogurtu naturalnego (mały kubek )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mleka 
Masło  ucieramy z cukrem,dodajemy jajko,jogurt i mąkę z proszkiem.Dalej ucieramy aż składniki się połączą.Ciasto dzielimy na dwie części.Jasnej musi być więcej,jakieś 60 %.Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao i mleko,dokładnie ucieramy.

                                                      KULKI  DO CIASTA : 

  • 200 g twarogu w kostce półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka masła
Twaróg ucieramy w misce z cukrem,kokosem,masłem i żółtkiem aż składniki się połączą.Z powstałej masy kulamy w rękach kulki,troszkę mniejsze od orzecha włoskiego.Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

                                                       MASA NA CIASTO : 
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru 
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością mleka,aby były gęstsze.

                                                         DODATKOWO : 
  • słodkie kakao do posypania lub polewa
  • dowolne koraliki cukrowe 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy,(maczając łyżkę w wodzie) jasne ciasto,na to rozkładamy ciemne ciasto,delikatnie je rozsmarowując.Wyjmujemy kulki z zamrażarki i równomiernie je rozkładamy na cieście,w niewielkich odstępach,lekko je wciskając do środka.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 *C.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Na ostudzone ciasto wylewamy gorący budyń,studzimy,posypujemy kakao lub wylewamy rozpuszczoną czekoladę.Całość dekorujemy posypką.
Smacznego.














5 komentarzy

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie:) dla mnie bomba, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda... A jakiego rodzaju twarogu należy użyć (chudego, półtłustego czy tłustego)?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne, też zrobię, uwielbiam smak kokosu i do tego jeszcze twarożek, oczywiście ulubiony Pilos, mniam :)

    OdpowiedzUsuń