Przepis oryginalny nie przypadł mi do gustu,więc po lekkich zmianach upiekłam ciasto bardziej lekkie i myślę że smaczniejsze,bitą śmietanę zamieniłam na budyń i to był strzał w dziesiątkę.
Cały urok ciasta dają kulki kokosowo,serowe jednak troszkę się kruszą.Następnym razem dodam do nich odrobinę masła aby lepiej się trzymały.W przepisie zapisuję do sera masło :)
SKŁADNIKI : na formę o wymiarach 30/25
- 150 g margaryny Kasi lub masła o temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 200 ml jogurtu naturalnego (mały kubek )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mleka
KULKI DO CIASTA :
- 200 g twarogu w kostce półtłustego
- 1 żółtko
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka masła
MASA NA CIASTO :
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
DODATKOWO :
- słodkie kakao do posypania lub polewa
- dowolne koraliki cukrowe
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy,(maczając łyżkę w wodzie) jasne ciasto,na to rozkładamy ciemne ciasto,delikatnie je rozsmarowując.Wyjmujemy kulki z zamrażarki i równomiernie je rozkładamy na cieście,w niewielkich odstępach,lekko je wciskając do środka.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 *C.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Na ostudzone ciasto wylewamy gorący budyń,studzimy,posypujemy kakao lub wylewamy rozpuszczoną czekoladę.Całość dekorujemy posypką.
Smacznego.
ciasto wygląda rewelacyjnie:) dla mnie bomba, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda... A jakiego rodzaju twarogu należy użyć (chudego, półtłustego czy tłustego)?
OdpowiedzUsuńPolecam twaróg półtłusty :)
UsuńBardzo efektowne, też zrobię, uwielbiam smak kokosu i do tego jeszcze twarożek, oczywiście ulubiony Pilos, mniam :)
OdpowiedzUsuńKapitalne są te kulki!
OdpowiedzUsuń