SKŁADNIKI :
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 świeżej ,czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- sól,ostra i słodka papryka do smaku
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła naturalnego
- sól do smaku
- ugotowane plastry buraczka,wycięte w kształt serduszek
Polędwiczki myjemy, osuszamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąki, mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy zalewę. Wsypujemy paprykę, dodajemy polędwiczki i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy polędwiczki wyjęte z zalewy z jednej i drugiej strony,około 10 minut.
Podczas smażenia na mięso wykładamy paprykę z marynaty.
Szpinak płuczemy, zostawiamy na durszlaku do obcieknięcia.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak.Smażymy około 3-4 minuty cały czas mieszając, solimy do smaku.
Na talerz układamy porcję szpinaku, na to kawałku polędwiczki, posypujemy papryką i ozdabiamy kawałkami buraczka.
Danie zaliczam do bardzo smacznych.
Pysznie i tak ładnie udekorowane, ja kupiłam w lidlu polędwiczki wieprzowe, właśnie były w promocji, też coś pysznego przygotuję :)
OdpowiedzUsuńPrezentacja dania rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńBuraczkowe serduszka no cudowne, kreatywność to Ty masz na wysokim poziomie ;)
Pozdrawiam cieplutko
żona była zachwycona. rewelacyjne danie!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
OdpowiedzUsuń