JABŁKA PRAŻONE DO CIAST

17.02.2014
data:post.title
Jabłka prażone są idealne do ciast,naleśników,ciasteczek i nie tylko.Polecam je do ciast kruchych i również do przekładania biszkoptu.Przygotowane według tego przepisu są gęste i bardzo smaczne .


                                                                       SKŁADNIKI : 

  • 1,5-2 kg winnych jabłek,kruchych 
  • 6-7 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
  • cynamon do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Jabłka obieramy,kroimy w plastry lub kostkę,przekładamy do dużego garnka ,zasypujemy cukrem i wlewamy wodę.Podgrzewamy na małym ogniu,co jakiś czas mieszając ( około 10-15 minut).Kiedy jabłka są już miękkie,zakręcamy gaz i lekko je studzimy.Jabłka puszczają sok i musimy go zagęścić tak aby jabłka nadawały się do jabłecznika i do przekładania ciast.Kiedy masa jest już letnia,wsypujemy mąkę i ubijamy tłuczkiem ( jak mamy jeszcze duże kawałki jabłka) lub mieszamy łyżką aż mąka dobrze się rozmiesza a nie zbryli.Jabłka zagotowujemy cały czas mieszając.Mąka mysi się uprużyć.Jeszcze doprawiamy do smaku cynamonem i gotowe.





4 komentarze

  1. Domowe najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z przedmówczynią, nie ma to jak domowe:) czysta poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie jabłka, zwłaszcza na ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń