WALENTYNKOWE SERDUSZKA MALINOWE

11.02.2014
data:post.title
Dzisiaj pomysł na smaczne ciasteczka walentynkowe, malinowo-kokosowe.Idealne na prezent dla ukochanych osób.Niestety nie miałam dużej foremki do ciastek serduszka,więc wycięłam je ręcznie i udekorowałam kokosem oraz dżemem.Natomiast małe ciasteczka serduszka,posmarowałam malinami i skleiłam.Serca duże możemy zapakować i podarować najbliższym nam osobom.


                                                            SKŁADNIKI :
  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 3 żółtka 
Wszystkie składniki zagniatamy.Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkowujemy ciasto na 3-4 mm,wycinamy duże serduszka,tyle ile potrzebujemy,jeżeli nie mamy takiej foremki serca,można to zrobić radełkiem.Z reszty ciasta można przygptpwać małe ciasteczka serduszka.
                                                               KOKOS : 
  • 150 g kokosu 
  • 3 białka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
Kokos z cukrem podgrzewamy na małym ogniu około 4-5 minut,tak aby cukier i masło się rozpuściły(w przepisie jest aby prużyć również z  białkami ale masa wychodzi zbyt twarda,więc lepiej jest dodać białka później) .
Kiedy kokos lekko przestygnie,wlewamy białka i dokładnie mieszamy.Masa jest płynniejsza i lepiej się nią szprycuje.Kokos przekładamy do szprycy o dużym otworze i dekorujemy ciasteczka po ich obwodzie.Jeżeli ciężko się będzie szprycować,kokos układamy ręką .
Pieczemy w piekarniku,w temperaturze 180 *C,przez około 10-12 minut.

                                                              MALINY : 
  • 1 słoik konfitury malinowej (użyłam domowej)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Konfiturę podgrzewamy w garnku,na małym ogniu z żelatyną,mieszamy około 3-4 minuty.Odstawiamy i co jakiś czas mieszamy,tak aby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Kiedy galaretka malinowa zacznie  tężec wylewamy po 1-2 łyżeczki na środek ciasteczek,równo ją rozsmarowując.Ciastka zostawiamy aż masa całkowicie zastygnie.
Duże serduszka ozdobnie pakujemy i wręczamy bliskim nam osobą.
Małe,upieczone ciasteczka smarujemy przygotowanymi malinami i je sklejamy.Pozostawiamy na jedną dobę aby troszkę zmiękły.Polewamy lukrem lub białą czekoladą.Dekorujemy koralikami.
Smacznego.






Słodkie Walentynki 2014

5 komentarzy

  1. Pyszności, ja też robiłam dziś te ciasteczka, w ,kuchni lidla, teraz dużo pysznych, słodkich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne słodkości na walentynki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę koniecznie upiec te pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokos i maliny to świetne połączenie. Pracochłonne ciasteczka, ale efekt znakomity :)

    OdpowiedzUsuń