SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 żółtka
KOKOS :
- 150 g kokosu
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
Kiedy kokos lekko przestygnie,wlewamy białka i dokładnie mieszamy.Masa jest płynniejsza i lepiej się nią szprycuje.Kokos przekładamy do szprycy o dużym otworze i dekorujemy ciasteczka po ich obwodzie.Jeżeli ciężko się będzie szprycować,kokos układamy ręką .
Pieczemy w piekarniku,w temperaturze 180 *C,przez około 10-12 minut.
MALINY :
- 1 słoik konfitury malinowej (użyłam domowej)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Kiedy galaretka malinowa zacznie tężec wylewamy po 1-2 łyżeczki na środek ciasteczek,równo ją rozsmarowując.Ciastka zostawiamy aż masa całkowicie zastygnie.
Duże serduszka ozdobnie pakujemy i wręczamy bliskim nam osobą.
Małe,upieczone ciasteczka smarujemy przygotowanymi malinami i je sklejamy.Pozostawiamy na jedną dobę aby troszkę zmiękły.Polewamy lukrem lub białą czekoladą.Dekorujemy koralikami.
Smacznego.
Pyszności, ja też robiłam dziś te ciasteczka, w ,kuchni lidla, teraz dużo pysznych, słodkich przepisów :)
OdpowiedzUsuńśliczne słodkości na walentynki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie upiec te pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKokos i maliny to świetne połączenie. Pracochłonne ciasteczka, ale efekt znakomity :)
OdpowiedzUsuń