SERNIK KRAKOWSKI

15.03.2014
data:post.title
Sernik jest na prawdę bardzo pyszny i tradycyjny. Często wracam do tego przepisu, chociaż dla niektórych przypomina on święta, ale warto upiec go również w ciągu roku.


                                                          SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm
   
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
                                                                            SER :
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 1 szklanka cukru 
  • 100 g masła
  • 4 białka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • skórka pomarańczową lub olejek cytrynowy do smaku
  • cukier puder do posypania ciasta
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, w razie konieczności, kiedy ciasto będzie się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na większą i małą połowę (z której wytniemy paski) przekładamy do lodówki, zawinięte w folię aluminiową.
  2. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy cały ser i miksujemy, najlepiej robotem kuchennym. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki, dalej mieszając dodajemy pianę ubitą na puch.
  3. Do wysmarowanej masłem formy, rozkładamy większą część ciasta, na to ser. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką i wycinamy paski, które układamy na cieście.
  4. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze około 160-170 * C,przez 1 godzinę.
  5. Ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest wysoki i puszysty. Posypałam go cieniutką skórką cytrynową i cukrem pudrem, co nadało jemy pięknego zapachu.
  6. Smacznego


6 komentarzy

  1. Wygląda przecudownie! Właśnie tak powinien wyglądać sernik! :) Mniam, ale bym spróbowała. ;) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, Twój wygląda przepysznie, ja też używam twarogu sernikowego pilos, mam wrażenie, że masa tak nie opada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w niej mało dodatków dlatego kupuję ten ser .

      Usuń
  3. Najlepszy :) Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń