SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 4 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- garść rodzynek
- skórka pomarańczową lub olejek cytrynowy do smaku
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, w razie konieczności, kiedy ciasto będzie się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na większą i małą połowę (z której wytniemy paski) przekładamy do lodówki, zawinięte w folię aluminiową.
- Masło ucieramy z cukrami, dodajemy cały ser i miksujemy, najlepiej robotem kuchennym. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki, dalej mieszając dodajemy pianę ubitą na puch.
- Do wysmarowanej masłem formy, rozkładamy większą część ciasta, na to ser. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką i wycinamy paski, które układamy na cieście.
- Sernik pieczemy w niskiej temperaturze około 160-170 * C,przez 1 godzinę.
- Ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest wysoki i puszysty. Posypałam go cieniutką skórką cytrynową i cukrem pudrem, co nadało jemy pięknego zapachu.
- Smacznego
Wygląda przecudownie! Właśnie tak powinien wyglądać sernik! :) Mniam, ale bym spróbowała. ;) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, Twój wygląda przepysznie, ja też używam twarogu sernikowego pilos, mam wrażenie, że masa tak nie opada :)
OdpowiedzUsuńJest w niej mało dodatków dlatego kupuję ten ser .
UsuńNajlepszy :) Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuń