ROGALIKI DROŻDŻOWE

27 mar 2014
data:post.title
Rogaliki drożdżowe są bardzo lubiane. Dzisiaj mój przepis, banalnie prosty, myślę że zrobienie ich nie sprawi nikomu problemu. Przygotowujemy je z dżemem, czekoladą lub innymi pysznymi dodatkami, możemy je przygotować również bez nadzienia, posypane sezamem, posmarowane masłem są idealne na przekąskę.


                                                            SKŁADNIKI : na około 25 rogalików
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 całe jajka + 1 do posmarowania rogalików
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g rozpuszczonej margaryny lub masła
                                                         DODATKOWO: 
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • dowolne powidła
  • cukier puder do posypania
                                                    PRZYGOTOWANIE : 

  1. W miseczce rozcieramy drożdże z wodą, najlepiej widelcem. 
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn i mleko.
  3. Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręką aż składniki się połączą.
  4. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto pochłonie całą mąkę, będzie gładkie i elastyczne.
  5. W razie konieczności dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
  6. Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Wykładamy wyrośnięte ciasto na stolnice posypaną mąką i ponownie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt.
  8. Na wierzch ciasta wylewamy małymi porcjami rozpuszczone masło, ciasto składamy brzegami do środka, ponownie wałkujemy aż całkowicie wsiąknie tłuszcz. Od spodu ciasto posypujemy mąką.
  9. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy, aż wyrobimy całe masło.
  10. Ten sposób powoduje że rogaliki lekko się rozwarstwiają jak ciasto francuskie i są pulchne.
  11. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na koło, które dzielimy na 4-8 trójkątów, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki.
  12. Na brzegu każdego kawałka kładziemy 1-2 kratki czekolady, lub łyżkę dżemu i zwijamy do środka. Tworząc rogalik.
  13. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną.
  14. Smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  15. Piekarnik nagrzewamy do 200*C, pieczemy rogaliki 20-30 minut, po 10 minutach kiedy rogaliki się zarumienią, zmniejszamy temperaturę pieczenia.
  16. Ostygnięte rogaliki przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.
  17. Smacznego.







4 komentarze

  1. pyszne Ci wyszły, jakie wyrośnięte, bardzo lubię drożdżowe rogaliki:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak drożdżowe rogaliczki domowej roboty, coś pysznego!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podkradam kilka:) wyglądaja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne! :D wielkie dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń