SKŁADNIKI : na około 25 rogalików
- 5 szklanek mąki tortowej
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 całe jajka + 1 do posmarowania rogalików
- 5 łyżek cukru
- 100 g rozpuszczonej margaryny lub masła
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- dowolne powidła
- cukier puder do posypania
- W miseczce rozcieramy drożdże z wodą, najlepiej widelcem.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, wlewamy rozczyn i mleko.
- Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręką aż składniki się połączą.
- Wyrabiamy kilka minut aż ciasto pochłonie całą mąkę, będzie gładkie i elastyczne.
- W razie konieczności dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
- Ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Wykładamy wyrośnięte ciasto na stolnice posypaną mąką i ponownie zagniatamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt.
- Na wierzch ciasta wylewamy małymi porcjami rozpuszczone masło, ciasto składamy brzegami do środka, ponownie wałkujemy aż całkowicie wsiąknie tłuszcz. Od spodu ciasto posypujemy mąką.
- Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy, aż wyrobimy całe masło.
- Ten sposób powoduje że rogaliki lekko się rozwarstwiają jak ciasto francuskie i są pulchne.
- Ciasto dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na koło, które dzielimy na 4-8 trójkątów, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki.
- Na brzegu każdego kawałka kładziemy 1-2 kratki czekolady, lub łyżkę dżemu i zwijamy do środka. Tworząc rogalik.
- Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną.
- Smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C, pieczemy rogaliki 20-30 minut, po 10 minutach kiedy rogaliki się zarumienią, zmniejszamy temperaturę pieczenia.
- Ostygnięte rogaliki przekładamy do miski i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego.
pyszne Ci wyszły, jakie wyrośnięte, bardzo lubię drożdżowe rogaliki:) pycha:)
OdpowiedzUsuńNie ma jak drożdżowe rogaliczki domowej roboty, coś pysznego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
podkradam kilka:) wyglądaja pysznie!
OdpowiedzUsuńgenialne! :D wielkie dzieki za przepis
OdpowiedzUsuń