BABKA JOGURTOWA

16 mar 2014
data:post.title
Przepis na babkę jest świetny,bardzo prosty w przygotowaniu,nie zawiera dużo tłuszczów więc zaliczam ją do lekkich ciast.Świetnie smakuje,pięknie rośnie i można ją zmieniać dodając,kandyzowane owoce,kakao itp.Posypujemy ją cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.


                                                              SKŁADNIKI :
  • 4 duże jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego(mały kubek)
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/4 szklanki oleju
  • dowolny olejek,u mnie migdałowy
                                                        PRZYGOTOWANIE :

Białka ubijamy na sztywno(najlepiej użyć miksera),następnie dalej ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy,dalej ubijamy,po chwili wlewamy żółtka,jogurt i olej,mieszamy mikserem.Na koniec wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i olejek zapachowy.Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej formy na babkę z kominkiem lub formę keksową.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 160-170 *C.
Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową  lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.





3 komentarze

  1. Wygląda pysznie, święta coraz bliżej też muszę się zabrać za pieczenie babek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! a jogurtową babkę, to chyba najbardziej lubię, jest wilgotna i puszysta:) mniamm

    OdpowiedzUsuń