SKŁADNIKI :
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego(mały kubek)
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki oleju
- dowolny olejek,u mnie migdałowy
Białka ubijamy na sztywno(najlepiej użyć miksera),następnie dalej ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy,dalej ubijamy,po chwili wlewamy żółtka,jogurt i olej,mieszamy mikserem.Na koniec wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i olejek zapachowy.Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej formy na babkę z kominkiem lub formę keksową.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 160-170 *C.
Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Wygląda pysznie, święta coraz bliżej też muszę się zabrać za pieczenie babek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! a jogurtową babkę, to chyba najbardziej lubię, jest wilgotna i puszysta:) mniamm
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń