KAPUŚNIAK NA WĘDZONCE

12 mar 2014
data:post.title
Bardzo tradycyjna i smaczna zupa,jedyna w swoim rodzaju.Gotowana na wędzonych żeberkach o pięknym aromacie i smaku.
                                                               SKŁADNIKI : 
  • 0.5 kg wędzonych żeberek
  • 1/2 pędka wędzonej kiełbasy
  • 0,5 kg kiszonej kapusty ( użyłam kapustę w puszce,kiszoną na winie z Lidla,miękka,nie wymaga gotowania )
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula,obrana,pokrojona i podpieczona na 2 łyżkach oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • kilka kulek pieprzu
  • sól,pieprz,szczypta kminku do smaku
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Żeberka przekładamy do garnka ,zalewamy wodą,dodajemy liść,pieprz i ziele w ziarnkach oraz kostkę rosołową.Gotujemy około 30 minut.Żeberka wyciągamy,kroimy w kostkę,dodajemy do wywaru łącznie z obranymi i pokrojonymi jarzynami.Gotujemy aż jarzyny będą miękkie,wygotowaną wodę dolewamy.
Jeżeli kapusta kiszona jest z beczki,należy ją ugotować (zalać tylko do przykrycia kapusty) do miękkości i odcedzamy.
Do wywaru dodajemy miękką kapustę kiszoną,ja użyłam z puszki ponieważ nie wymaga osobnego gotowania, jest miękka i bardzo smaczna.Zupę doprawiamy do smaku solą,pieprzem i kminkiem,chwilę gotujemy.Na koniec wrzucamy podpieczoną cebulkę.
Kapuśniak jest najlepszy po kilku godzinach kiedy smaki idealnie się połączą.





4 komentarze

  1. coś za mną chodzi kiszona kapusta! uwielbiam kapuśniak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariolu fajny obiad wyczarowałaś! ja z kapustą muszę uważać, ale uwielbiam takie smaki :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha kapuśniaczek, narazie nie mogę jeść kapusty, ale przepis na pewno wykorzystam, też kupuję kapustę w Lidlu, bardzo dobra i mięciutka :)

    OdpowiedzUsuń