SKŁADNIKI :
- 0.5 kg wędzonych żeberek
- 1/2 pędka wędzonej kiełbasy
- 0,5 kg kiszonej kapusty ( użyłam kapustę w puszce,kiszoną na winie z Lidla,miękka,nie wymaga gotowania )
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula,obrana,pokrojona i podpieczona na 2 łyżkach oleju
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 kostka rosołowa
- kilka kulek pieprzu
- sól,pieprz,szczypta kminku do smaku
Żeberka przekładamy do garnka ,zalewamy wodą,dodajemy liść,pieprz i ziele w ziarnkach oraz kostkę rosołową.Gotujemy około 30 minut.Żeberka wyciągamy,kroimy w kostkę,dodajemy do wywaru łącznie z obranymi i pokrojonymi jarzynami.Gotujemy aż jarzyny będą miękkie,wygotowaną wodę dolewamy.
Jeżeli kapusta kiszona jest z beczki,należy ją ugotować (zalać tylko do przykrycia kapusty) do miękkości i odcedzamy.
Do wywaru dodajemy miękką kapustę kiszoną,ja użyłam z puszki ponieważ nie wymaga osobnego gotowania, jest miękka i bardzo smaczna.Zupę doprawiamy do smaku solą,pieprzem i kminkiem,chwilę gotujemy.Na koniec wrzucamy podpieczoną cebulkę.
Kapuśniak jest najlepszy po kilku godzinach kiedy smaki idealnie się połączą.
coś za mną chodzi kiszona kapusta! uwielbiam kapuśniak! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMariolu fajny obiad wyczarowałaś! ja z kapustą muszę uważać, ale uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Pycha kapuśniaczek, narazie nie mogę jeść kapusty, ale przepis na pewno wykorzystam, też kupuję kapustę w Lidlu, bardzo dobra i mięciutka :)
OdpowiedzUsuń